Lice Katliamı Sonrası Irkçı- Faşist Saldırı

Sayı 19, Haziran 2014

Diyarbakır Lice’de iki kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan devlet saldırıları sonrası, bölgedeki bir garnizondaki TC bayrağının indirilmesini bahane eden ırkçı gruplar çeşitli şehirlerde devrimcilere yönelik saldırılarda bulundular.

İlk olarak Tokat’ta, Lice’deki devlet saldırılarını ve kalekol yapımlarını protesto için basın açıklaması düzenlemek isteyenlere karşı ırkçı bir grup saldırıda bulundu. Çevrede bulunan çevik kuvvet polisleri daha önceki benzer olaylarda olduğu gibi saldırganlara karşı tepkisiz kalırken, saldırıya uğrayan gruptan 35 kişiyi bölgeden uzaklaştırma bahanesiyle otobüslere bindirerek fiili gözaltı yaptı. Faşist saldırıda birçok kişi darp edilerek yaralandı.

Aynı günün akşamı Diyarbakır’daki bayrak indirme olayı ile ilgili Başbakan Erdoğan’ın, ”Tokat’taki vatandaşlarımızın ortaya koyduğu tavrı tüm vatandaşlarımızın koymasını istiyorum” şeklindeki açıklamasının akabinde Ankara’da devrimcilerin yoğun olarak bulunduğu Kızılay’da bulunan Konur Sokak’a faşistler saldırdı. Devrimci kurumların standlarının bulunduğu sokaktaki filamaları ve pankartları indirmek ve kafelerde oturanlara saldırıda bulunmak isteyen faşistlere devrimciler tarafından karşılık verildi ve faşistler sokaktan kovuldu. Saldırının püskürtülmesinin ardından devrimciler Kızılay’ın ara sokaklarında bir yürüyüş gerçekleştirerek devlet destekli faşist saldırıları teşhir etti.

Benzer bir şekilde bu saldırının bir gün sonrasında Malatya’da BDP’lilerin Lice saldırılarını protesto etmek için yapmak istediği basın açıklamasına faşistler önce sözlü tacizde sonrasında da taşlı sopalı saldırıda bulundu. Parti binasına sığınan BDP’lileri, binayı kuşatan çevik kuvvet polisi gözaltına almakla tehdit etti.

Erzurum Atatürk Üniversitesinde faşist bir grup Kürt öğrencilere saldırdı. Öğrencilerden aynı zamanda DİHA muhabiri olan bir kişi faşistler tarafından darp edilirken, diğerleri bir öğretim görevlisinin odasına girerek burada barikat kurdu. Faşistler aynı gün kentte Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Mahallebaşı semtine saldırmak istedi fakat bu saldırı girişimi de püskürtüldü.

Meydan Gazetesi Sayı 19, Haziran 2014

Paylaşın