Avrupa Vicdani Ret Raporu Açıklandı

Sayı 22, Ekim 2014

Avrupa Vicdani Ret Bürosu (EBCO), her yıl hazırladığı Avrupa Vicdani Ret Raporu’nu bu yıl Vicdani Ret Derneği (VR-DER)’nin ev sahipliğinde, 10 Ekim’de, İstanbul’da, Cezayir Toplantı Salonu’nda açıkladı. Vicdani Ret Derneği Eş başkanı Merve Arkun’un yaptığı açılış konuşmasından sonra EBCO Başkanı Friedhelm Schneider da gerçekleştirilen toplantının öneminden bahsetti. Sonrasında EBCO’dan Derek Brett’in sunduğu 2014 Avrupa Vicdani Ret Raporu ile Türkiye’nin vicdani retle ilgili hiçbir somut adım atmadığını bir kez daha gözler önüne serildi.

Raporun açıklanmasından sonra söz alan VR-DER avukatlarından Davut Erkan, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Abdülbaki Boğa, HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, gazeteciler Pınar Öğünç ile İsmail Saymaz, vicdani retçiler Vedat Zencir ve Mehmet Tarhan’ın da yaptığı konuşmalarda vicdani reddin bugünkü konumundan ve vicdani retçilerin yaşadıklarından bahsetti.

Vicdani Ret Derneği, basın toplantısının ardından “Kobanê Yaşamdır, Yaşam İçin Reddediyoruz” şiarıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirilen açıklamada dernek eş başkanı Merve Arkun, IŞİD’e yapılan yardımlara, sınırdaki mühimmat Avrupa Vicdani Ret Raporu Açıklandı sevkiyatlarına, savaşa karşı direnenlere yapılan polis-asker saldırılarına, kadınların esir pazarlarında köleleştirilmesine, meclisten geçen tezkereye karşı vicdani ret çağrısı yaptı.

Basın açıklamasının ardından bu topraklardaki ilk vicdani retçilerden Vedat Zencir söz alarak, Kobanê’yi barış umudu olarak değerlendirdi. Zencir’in ardından söz alan vicdani retçi Ercan Aktaş ise, yıllar önce gerçekleştirdiği vicdani ret açıklamasını, direnen Kobanê halkı için yineledi. Yapılan konuşmaların ardından Vedat Zencir ve Ercan Aktaş, maruz kaldıkları GBT’lerde polisin “asker kaçağı” oldukları iddiasıyla kendilerine verdikleri tutanakları ateşe vererek, askerliği reddettiklerini bir kez daha belirttiler.

Eylemde Zeynep Coşkunkan ve Uğur Bolat ise vicdani reddini açıkladı. Uğur Bolat “Katledilen, ezilen halklar için reddediyorum. Roboskî içi reddediyorum. Rojava için reddediyorum. Vicdanım reddediyor.” sözleriyle zorunlu askerlik hizmetini reddederken; Coşkunkan ise “Kadınların vicdani militarist sistemi reddediyor.

Devrimci anarşist bir kadın olarak vicdani reddimi açıklıyorum” diyerek vicdani reddini açıkladı. Zeynep Coşkunkan vicdani reddini, Kobanê’de direnen kadınlara ithaf ettiğini belirtti.

Meydan Gazetesi Sayı 22, Ekim 2014

Paylaşın