Anarşist Galli’nin Cenaze Töreni

Sayı 23, Aralık 2014

"İktidarlara Karşı Direnenlerin Öfkesi"

1906’da Milano’daki genel grev sırasında katledilen İtalyan anarşist Angelo Galli, anarşist ressam Carlo Carrà’nın “Anarşist Galli’nin Cenazesi” adlı başyapıtında hala yaşıyor.

1883 doğumlu Galli, genç yaşta özellikle Malatesta’dan etkilenerek anarşist mücadeleye katılır. Anarşist gazete La Protesta Umana’da, “dünyanın sancısıyla çarpan bir yürek ve ruh, eğitimsiz ama zeki, eylem için daima istekli” cümleleriyle anlatılan Galli, daha çok işçi örgütlenmelerinde aktifleşir.

6 Mayıs 1906’da Milano’da eylem yapan işçilere Kraliyet Muhafızları’nın saldırmasının ardından, bir işçi açılan ateş sonucu yaşamını yitirir, sekiz işçi ise yaralanır. Bu saldırı bir dönüm noktası olur ve Galli, saldırı sonrasında ilan edilen ve fabrikan fabrikaya sıçrayan genel grevin örgütleyicilerinden biri haline gelir. 10 Mayıs sabahında Galli, anarşist Enrico Rocalcati ve Carlo Gelosa ile birlikte grev kırıcıları durdurmak - nöbet tutmak içini Macchi ve Pessoni fabrikasına gider. Fabrikanın güvenlik görevlileri silahlı oldukları iddiasıyla üç anarşiste saldırınca; Gelosa yaralanır, Galli ise bıçaklanarak öldürülür.

Galli’nin katledilmesinden 3 gün sonra, anarşistler tarafından düzenlenen cenaze töreni, dönemin en fırtınalı eylemlerinden birine dönüşür. Cenaze kortejinin önünde 15 büyük kara bayrak dalgalanır; ardında binlerce, binlerce kişi… Angelo Galli, 1898’de İtalya’da gıdaya yapılan zamlar ve kıtlığa karşı başlayan bir isyanda polis tarafından katledilen Milanolu 400 işçinin hemen yanına, Musocco Mezarlığı’na, defnedilecektir.Cenazenin o mezarlığa götürülmesine karşı çıkan polisle halk arasında şiddetli bir çatışma patlak verse de kortej, çatışmalara rağmen morgdan Musocco Mezarlığı’na kadar ilerler. Atlı polisler; kadın, erkek, çocuk, genç, yaşlı ayırmaksızın herkesin dâhil olduğu korteje saldırdığında onlarca kişi yaşamını yitirir, nicesi yaralanır…

Anarşist ressam Carlo Carrà da işte bu kortejde; iktidarlara karşı direnişi büyütenlerin arasındadır. 1910’da bu saldırı anını resmeden Carrà; Angelo Galli’yi ve mücadelesini de bu tabloyla ölümsüzleştirir.

Ece Uzun

Meydan Gazetesi Sayı 23, Aralık 2014

Paylaşın