Yoldaş Direniyor Mücadele Sürüyor

Sayı 23, Aralık 2014

Alexis’in Yunanistan Devleti tarafından katledilişinin 6. yılında, Devrimci Anarşist Faaliyet Alexis’i anmak ve yine Yunanistan hapishanelerinde açlık grevinde olan anarşist tutsak Nikos Romanos ile dayanışmak için bir yürüyüş gerçekleştirdi. Taksim Tünel’den Yunanistan Konsolosluğu’na gerçekleştirilen yürüyüşe, Galatasaray Meydanı’nda polis saldırdı. Saldırı karşısından geri çekilmeyen DAF, basın açıklamasını burada gerçekleştirdi.

Taksim Tünel’de bir araya gelen onlarca DAF’lı, “Romanos’a Özgürlük Yaşasın Anarşizm – Devrimci Anarşist Faaliyet” yazılı pankart açtı. Buradan yürüyüşe başlayan DAF, yürüyüş boyunca sık sık “Romanos Yoldaş Yalnız Değildir”, “Devrimci Yürekler Yıkılacak Hücreler”, “Yaşasın Özgürlük Yaşasın Anarşizm”, “İsyan Devrim Anarşi”, “Serhildan Şoreş Anarşi”, “Yaşasın Devrimci Anarşist Faaliyetimiz” sloganları attı. Yunanistan Konsolosluğu’na yürüyen onlarca devrimci anarşist, Galatasaray Meydanı’na geldiğinde polis barikatlarıyla karşılaştı. Barikatlara rağmen yürüyüşünü sürdüren DAF’lılara çevik kuvvet polisleri plastik mermi ve biber gazları ile saldırarak yürüyüşü dağıtmak istedi. DAF’lılar ise saldırıya “Katil Polis Hesap Verecek”, “Katil Devlet Yıkacağız Elbet”, “Bijî Azadî Bijî Anarşi” sloganları atarak, bayrak sopaları ile karşılık verdi. Yaşanan arbedenin ardından geri çekilmeyen DAF’lılar, basın açıklamasını burada okudu. DAF adına açıklamayı Aslı Newroz okudu.

Newroz açıklamada, “Bugün Yunanistan Devleti tarafından 6 yıl önce katledilen anarşist yoldaşımız Alexis için, aynı devletin tecridine karşı 26 gündür açlık greviyle direnen anarşist yoldaşımız Nikos Romanos için sokaklardayız. Bugün yaşadığımız topraklarda, Yunanistan’da, Kürdistan’da, Meksika’da, Ferguson’da, birçok yerde direnirken katledilen tüm kardeşlerimiz için sokaklardayız. Bugün Uğur için, Ceylan için, Berkin için, Ali İsmail için, Ethem için, Medeni için, Arin için, Paramaz için, Kader için sokaklardayız.” dedi. Newroz, iktidarların katliamlarla, tutsaklıklarla yıldırma politikalarına karşı, “Bir yandan yükselen özgürlük çığlığı, dört bir yandan yankılanıyor. Atina’nın hücrelerinden Meksika’ya, Ferguson’un sokaklarından İstanbul’a, Kobanê’nin ve tüm Rojava’nın özgürleşen topraklarına; yeni bir dünyaya olan inanç dalga dalga yayılıyor. Şimdi, özgürlüğe olan bu tutku giderek büyüyor; katledilenlerin öfkesi, yüreklerdeki isyan ateşini daha da harlıyor.” dedi.

Anarşist Kadınlar, Lise Anarşist Faaliyet, Anarşist Gençlik, MAKİ ve Taçanka Anarşist Komünist Kolektif’in de katıldığı eylem, okunan basın açıklamasının ardından “Yaşasın Özgürlük Yaşasın Anarşizm”, “Serhildan Şoreş Anarşi”, “Bijî Azadî Bijî Anarşi”, “Yaşasın Devrimci Anarşist Faaliyetimiz” sloganlarıyla sonlandırıldı.


Anarşist tutsak Nikos Romanos, Yunanistan hapishanelerinde tecrite karşı açlık grevi eylemiyle direnişini sürdürüyor. Başta Atina olmak üzere, Selanik’ten Girit’e dayanışma eylemleri ve işgaller de sürüyor.

Şubat 2013’te yoldaşlarıyla beraber Tarım Bankası ve Posta Ofisi’ni hedef alan soygun eyleminde yakalanan ve 15 yıl 10 ay hapis cezası alan Romanos; 2008 yılında yoldaşı Alexis Yunanistan polisi tarafından katledildiğinde, yoldaşının başından ayrılmamıştı. İki yıla yakın bir süredir tutsak olan Romanos, adaletsizliklere karşı susmadığı, devletin baskısıyla yılmadığı gibi; hapishane koşullarında tecrite karşı da bir direniş başlattı. Romanos, 10 Kasım’da eğitim ve iletişim hakkının engellendiğini ve hapishane koşullarının kötü olduğunu belirterek açlık grevine başladı. Hapishanedeki anarşist tutsaklardan Yiannis Mixailidis, Andreas-Dimitris Bourzoukos, Dimitris Politis ise dayanışma için açlık grevine başladı.

Alexis’in katledilişinin yıldönümü olan 6 Aralık günü, bir çok ilde on binlerce anarşist, Alexis’i anmak ve açlık grevindeki Romanos ile dayanışmak için sokaktaydı. Anarşistler gerçekleştirdikleri bir eylemde, geçtiğimiz yıl TC polisleri tarafından katledilen Berkin Elvan’ı da unutmadı.

6 Aralık günü sabah erken saatlerde, Atina’nın Stadiu Caddesi’nde Berkin Elvan ve Alexis’in fotoğraflarının olduğu “Kardeşimsin Alexis – Kardeşimsin Berkin / Katili Devlettir” yazılı bir pankart asıldı.

Alexis ve Romanos’a dair pankartlar açan anarşistler, Atina Üniversitesi’nin önünde bir araya gelerek, buradan önce Sintagma Meydanı’na, ardından da Alexis’in katledildiği Exarchia’ya doğru yürümeye başladılar.

Exarchia’da toplanan on binlerce anarşist, buradan yürüyüşe başladı. Yürüyüşe polis, TOMA, plastik mermi ve gaz bombaları ile saldırırken, on binler polise taş ve sopalarla karşılık verdi. Sokaklarda kurulan barikatlar saatlerce açılamadı.

Exarchia ve çevresinde, çatışmalar akşam saatlerine kadar yoğun bir şekilde sürdü. Akşam, Atina’nın farklı bölgelerinden anarşist örgütlenmeler, tekrar Exarchia’ya yürüdü.

6 Aralık günü, Alexis ve tutsak anarşist Romanos için gerçekleştirilen eylemlerde, 211 kişinin gözaltına alındığı, 5 kişinin ise tutuklandığı öğrenildi.

Exarchia ve çevresine konuşlanmış yüz binlerce polis adeta terör estirdi. Onlarca insan yaralanırken çevreden halk yaralılara evini açtı.

Meydan Gazetesi Sayı 23, Aralık 2014

Paylaşın