Yasaklara, Baskılara, Gözaltılara Karşı MEYDAN OKUYORUZ

Sayı 24, Şubat 2015

Yaklaşık iki buçuk yıldır kolektif bir üretimle yayın yaşamına sürdüren anarşist gazete Meydan, devletin kolluk güçlerinin zaman zaman baskı dozunu arttırdığı engelleme girişimlerine rağmen, okurlarına ulaşmaya devam ediyor. Muhalif, devrimci yayın organları dahil olmak üzere, çıkarılan tüm yayınların dağıtımını şirketleri kanalıyla tekeline almak isteyenlerin bu fiili baskısına karşı; gazetemizi meydanlarda, sokaklarda, mahallelerde, toplu taşıma duraklarında, kitapçılarda, büfelerde, liselerde, üniversitelerde, işçi havzalarında ve hapishanelerde insanlara ulaştırmak isterken çeşitli engelleme girişimleri ile karşılaşıyoruz.

Geçtiğimiz yılın Eylül ayında, Taksim İstiklal Caddesi’nde kurduğumuz standımıza yapılan polis saldırısı ve provokasyonu, dağıtımcılarımızın kararlılığı sayesinde boşa çıkarılmıştı. Kimlik kontrolü bahanesiyle standımızın önüne yığılan polisler, çevrede toplanan halkın da dağıtımcılarımızı sahiplenmesi sonucu standımızı terk etmek zorunda kalmıştı.

Aralık ayı sonlarında ise, gazetemizin İstanbul dışındaki dağıtım noktalarından biri olan Yalova’da benzer şeklide devletin kolluk güçleri bu kez önce sivil faşistlerle provokasyon yaparak dağıtımcılarımızı gözaltına almıştı. Sivil faşistlerin sözlü tacizleri sonrası kararlı duruşunu bozmayan dağıtımcılarımız, dağıtım yapılan alana gelen üç ekip otosu ile katil polis tarafından darp edilerek gözaltına alınmış ve bir gün gözaltında tutulduktan sonra savcılık tarafından serbest bırakılmışlardı.

Gazetemiz Meydan, geçtiğimiz aylarda Adalet Bakanlığı’nın aldığı keyfi bir kararla, diğer bazı devrimci yayınlarla birlikte hapishanelere alınmadı, tutsaklara ulaşması engellenmeye çalışıldı. Aralarında Meydan Gazetesi’nin de bulunduğu yayınların, dağıtım şirketleri aracılığıyla dağıtılmamasını gerekçe gösteren bu karar, devrimci yayınlar tarafından oluşturulan platformun Bakırköy Kadın Hapishanesi önü ve Galatasaray Meydanı’ında yaptığı eylemler sonrasında geri alındı.

Son olarak geçtiğimiz günlerde, Kadıköy Bahariye Caddesi’nde gazetemizin de içinde bulunduğu devrimci yayınların dağıtımında, yeni bir polis terörü girişimiyle karşılaştık. 31 Ocak’ta stand açan devrimcilere yönelik polis saldırısı sonrası gözaltılar yaşandı. 1 Şubat tarihinde ise devlet, Bahariye Caddesi’nde devrimcilerin stand açtığı alana çevik kuvvet ve sivil polisler ile adeta yığınak kurdu. Bu baskıya karşı dağıtımcılarımız ve diğer devrimciler ortak bir inisiyatif geliştirip polis yığınağının önüne gelerek burada dağıtım gerçekleştirdiler. Dağıtım sırasında ajitasyon ve sloganlarıyla katil devlet ve onun katil polisleri teşhir edildi. Bu kararlı tutum karşısında geri adım atan polis, işgal ettiği alanı ve sonrasında Bahariye Caddesi’ni terk etmek zorunda kaldı. Dağıtım süresince Kadıköy’deki tüm devrimci kurumlar alana gelerek dayanışma gösterdi. 18.30’da alanda kurumlar adına bir basın açıklaması yapılarak polisin bu engellemeci ve baskıcı tutumu karşısında geri adım atılmayacağı vurgusu yapıldı. 2 Şubat günü de yine aynı alanda stand açan devrimcilere yönelik polis saldırısı sonucu bir kez daha devrimciler gözaltına alındı. Bunun üzerine Kadıköy’deki devrimci yayınlar bir kez daha sokağa çıkarak yılmayacaklarını, stand açılan alanı terketmeyeceklerini gösterdiler.

Meydan Gazetesi, anarşizmi toplumsallaştırmak için her türlü zorluğa rağmen hedefinden vazgeçmemiştir. Bugün 18 ilde sürekli dağıtımı gerçekleşen gazetemiz sadece bu coğrafyada da değil, yaşadığımız coğrafyanın dışında birçok yerde kendini var etmeyi başarmış; sözünü bu yerlere taşıyarak anarşistler için enternasyonal bir iletişim aracı olmayı başarabilmiştir. Bizler bugün olduğu gibi yarın da şirketsiz ve patronsuz bir şekilde, kolektif gücümüzle yayın hayatımızı sürdüreceğiz. Ama en çok da dayanışmayla büyümeyi sürdüreceğiz.

Yasaklara, baskılara, gözaltılara karşı Meydan okuyoruz!

Meydan Gazetesi Sayı 24, Şubat 2015

Paylaşın