Bir İmar Planı Olarak Savaş

Sayı 31, Şubat 2016

2009 yılında kayda geçen vakaların artışıyla tüm dünya gündeminde uzun süre yer tutan domuz gribi bugünlerde kendisinden kaynaklı ölümlerin artışıyla yeniden gündeme geliyor.

Grip hava yoluyla oldukça hızlı bulaşabilen bir hastalık. Büyük 1918 salgınının da gribin başka bir türü olduğu düşünüldüğünde, iki yıl içinde 500 milyon kişinin ölümüne neden olan bu hastalıktan dolayı endişelenmekte haklıyız.

Tam olarak domuz gribi olarak adlandırılan hastalığa neden olan H1N1 virüsünün neden olduğu en büyük salgın ise 2009 yılında Meksika’dan başlayıp dünya geneline yayılmıştı. Pek çok domuz gribi vakasının da ölümle sonuçlanması, domuz gribine yakalanan herkesin öleceği gibi yanlış bir kanıyı doğurdu.

Grip her ne kadar kolay bulaşabilen bir hastalık olsa da yaşanan her grip vakasının salgın olarak nitelendirilmesi doğru değildir.

Şu günlerde içinde bulunduğumuz coğrafyada da özellikle genç yaşta yaşamını yitiren pek çok hastada H1N1 virüsüne rastlandığı haberlerini sıkça duyar olduk. Domuz gribi haberleri ile doğru orantılı artış gösteren ve etkinliği halen yeterli görülmeyen aşıların gerekli olup olmadığı ise bir başka tartışma konusu.

Özgür Erdoğan

Meydan Gazetesi Sayı 31, Şubat 2016

Paylaşın