Rojava'da Devrim Cenevre'de Çözümsüzlük Sürüyor

Sayı 31, Şubat 2016

Suriye’de savaşan tarafları bir araya getirmeyi amaçlayan Cenevre Konferansları’nın üçüncüsü başladı. Haziran 2012 ve Aralık 2013’te gerçekleşen görüşmelerde savaşın sonlandırılmasına yönelik bir karar alınamamıştı. Kasım 2015’te Viyana’da yapılan görüşmelerde ise Suriye Savaşı için bir yol haritası belirlenmişti. Cenevre 3 de bunun ilk pratik adımı olarak yorumlanıyor.

23 Ocak’ta başlaması gereken Cenevre 3, PYD’nin görüşme masasında yer alıp almaması polemiği dolayısıyla ertelendi ve bir hafta geç başladı. TC devletinin PYD’nin görüşmelere katılmaması için yürüttüğü boykot tehdidi diplomasisi “başarılı oldu” ve Kürtler Cenevre’de doğrudan temsil edilemedi. Ancak savaşın uzamasını beraberinde getirecek olan bu durum, TC’nin bölgede çözümün değil sorunun kaynağı olarak değerlendirilmesine neden oldu. Toplantılara TC devleti dışında ABD, Rusya, İran, Fransa, Katar ve Suudi Arabistan da katılıyor. Suudi Arabistan, Katar ve TC destekli selefi/cihatçı muhalefetin ise görüşmelere katılması netlik kazanmadı. Selefi/cihatçı muhalefet katılma şartı olarak rejim saldırılarının sonlanmasını öne sürüyor.

Suriye’deki sorunları çözme iddiasıyla başlayan görüşmeler, devletlerin ya da tarafların bölgedeki çıkar dengeleriyle oldukça çatışmakta. Bu kez de TC ve selefi muhaliflerin görüşmelere katılmak için çeşitli şartlar dayatması Suriye’de bir çözüm istediğinden öte bir çıkar elde etme anlamına geliyor. Bu da birinci ve ikinci görüşmelerde olduğu gibi, bu görüşmeler de Suriye halklarına yönelik olumlu bir gelecek vaadetmiyor.

Meydan Gazetesi Sayı 31, Şubat 2016

Paylaşın