Güzelliğimiz Gücümüzden Geliyor Gücümüz Direnişten

Sayı 34, Haziran 2016

Kötü çalışma koşullarına karşı sendikalı oldukları için 19 Mayıs’ta işten atılan Avon işçileri, “Güzelliğimiz gücümüzden geliyor, gücümüz de direnişten!” şiarıyla 23 Mayıs’ta direnişe başladı. Direnişin 19. gününde, Kağıthane’deki Avon Genel Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklaması sonrasında Avon Kozmetik’in Gebze deposu önünde çadır kurup direnen işçilerden Eylem Görgü ile işten çıkarılma sürecini ve eylemliliklerini konuştuk.

Meydan Gazetesi: Merhabalar, öncelikle bize direniş sürecini anlatır mısın? İşten çıkarılma gerekçeniz neydi?

Eylem Görgü: Avon, yedi arkadaşımı ve beni sendikaya üye olduğumuz için işten attı. Biz de 23 Mayıs’tan itibaren direnişe geçtik, Avon’un Gebze’deki deposu önünde çadır kurduk. Cuma günleriyse hem Gebze Depo, hem de Kağıthane Genel Müdürlük önündeyiz. Haklarımızı alana kadar ve bir protokol imzalanana kadar; Avon bizi tanıyana kadar biz eylemlerimizi sürdüreceğiz.

İşten neden atıldığıma gelirsek; ihtarname çekmeme rağmen henüz bir gerekçe göstermediler. Resmi tatil gününde çıkışımı verdiler. Ben çalışırken DGD-Sen (Depo, Antrepo Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı Sendikası) sendika örgütlenmesi de yapıyordum. Beni işten atarak “10 yıllık bile olsa herkesi işten atabiliriz.” mesajını vermek ve baskı oluşturmak istediler. Diğer arkadaşlara gösterdikleri gerekçe ise “servis masrafı”ydı. Çoğu arkadaşı da zaten kadroya almak zorunda kalmamak için 6. ayları dolmadan işten çıkarıyorlar, kiralık işçilik gibi...

Çalışma koşulları zordur Avon’da. 2 vardiyalı çalışma sistemi var. Çalışanların yüzde 80’i kadın. Yeri geldiğinde ağırlığımızca kutuları taşıyorduk. Çalışma alanlarımızın durumu oldukça kötüydü. Tuvaletlerin ve havalandırma sistemlerinin yenilenmesi bile direnişten sonra oldu. Bu ağır ve sağlıksız çalışma koşullarından dolayı bilek, bel ve eklem ağrıları, boyun fıtığı, varis gibi çeşitli meslek hastalıklarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Avon, kadınlara “Siz bizim için değerlisiniz!” diyor reklamlarında, ancak öyle davranmadığını görüyoruz.

Ben on yıldır asgari ücret alıyorum. Zam talep edersek de kendimizi böyle kapı önünde buluyoruz.

Çalışmakta olan işçi arkadaşlarının tepkileri nasıl oldu?

Arkadaşların hepsi biliyorlar adaletsizlikleri, farkındalar. Bu yüzden olumlu karşıladılar. Tabi Avon patronlarının saldırıları devam etti. Servislerinin kapılarını arkadaşların direnişi selamlaması için açan iki servis şoförünü de işten atıldı.

Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı?

Sendika kabul edilene, taşeron Klüh şirketi gidene ve Avon’da çalışan bütün arkadaşlarım kadroya alınana dek eylemlerimizi sürdüreceğiz. Umarım bizim direnişimiz bir ses olur, bu ses yankı bulur; çünkü her yerde benzer sıkıntılar yaşanıyor, dertlerimiz ortak.

Biz kadınların artık sesini daha gür çıkarması gerekiyor. Çünkü hem evde, hem dışarıda eziliyoruz. Eşlerimiz, babalarımız bunları bilmez. Biz kadınlar biliriz.

Meydan Gazetesi Sayı 34, Haziran 2016

Paylaşın