Kapitalizmden Uzak, Patronlardan Irak: The Long Haul

Sayı 34, Haziran 2016

Günümüzün bencil ve rekabetçi kültürüne karşı dayanışmayı, paylaşmayı ve birlikteliği ön plana koyan bir kültürün oluşturulmasına yönelik düşünce ve aktivitelere açık bir mekan olarak The Long Haul, California’nın Berkeley şehrinde bulunan bir anarşist sosyal merkez.

İngilizce’de “uzun mesafe” anlamına gelen ismiyle ve “Devletlerin varoluşundan beri tüm devletlere karşı!” mottosuyla her türlü otoriteye, homofobiye, cinsiyetçiliğe ve ırkçılığa karşı faaliyet yürütüyor. The Long Haul, herkese açık bir yapıya sahip oluşu sayesinde toplumun farklı kesimleriyle bir araya gelerek proje ve aktivitelerle birlikte canlı, kolektif bir alan oluşturmayı amaçlıyor.

Toplumsal ve politik olayların organizasyonunda ev sahipliği yapan mekan, aynı zamanda etkinliklere ve kolektiflere toplantı alanları da sağlıyor.

The Long Haul; içinde yer alan kitap, fanzin, dergi ve gazeteler için okuma odalarına sahip olduğu gibi; bilgisayar odası, toplantı ve sohbet odalarını da bulunduruyor. Yaklaşık 15.000 fanzinin yer aldığı bir arşive sahip olan mekanda, fanzin yapma odası da mevcut. Ayrıca herkes ödünç kitap alabiliyor.

Bu özellikleriyle bir bilgi dağıtım/paylaşım merkezi haline gelen mekanda, kendileri tarafından 3 ayda bir çıkarılan Slingshot Gazetesi’ne ücretsiz olarak ulaşmak mümkün. Gazete, yeni bir toplum yaratma gayesiyle 1988’den beri gönüllü bir şekilde, kar amacı gütmeden çıkarılıyor. Ayrıca mekanın ihtiyaçlarını karşılamak için çok ucuz fiyatlara el baskısı tişörtler, fanzin, dergi, ikinci el ve sıfır kitaplar satılıyor.

Haftalık ve aylık olarak etkinlik ve projelerin belirlendiği toplantılar birlikte alınıyor, toplantı sonucu oluşan takvime herkes ulaşabiliyor. Böylece herkesin aktif bir şekilde katılabildiği kolektif çalışmalar ortaya konabiliyor.

The Long Haul’da şu günlerde anarşist çalışma grupları, anarşizm ve kimlik tartışmaları, East Bay Ormanlarını Savunma İttifakı toplantıları gibi etkinlikler devam ediyor. Takvimde bu etkinliklerin dışında oldukça fazla toplantı, okuma ya da kolektif yemek organizasyonları bulunuyor.

The Long Haul, amaçladığı birlikteliği oluşturmak için oldukça fazla etkinlik üretiyor ya da etkinliklere destek veriyor. Toplanmalarda ve beraber yapılan sohbetlerde paylaşılanlardan ortaya çıkan bilgilerle ve görüşlerle çıkarılan gazetenin yanı sıra, Berkeley Liberation Radio isimli bir radyo kolektifinin toplantılarına ev sahipliği yapıyor. Toplumsal değişimi gerçekleştirmede bir araç olarak görülen radyo; cinsiyetçilik, ırkçılık, homofobi gibi politikalara ve bütün tahakküm biçimlerine karşı yeni bir toplumun yaratılması için yayın yapıyor.

Bu etkinlik ve faaliyetleriyle düşünüldüğünde aktif bir sosyal merkez olan The Long Haul, kolektif çalışmayı güçlendirmede, toplumsallığın oluşturulmasında, dayanışma ve gönüllülük temelli anarşist pratiklerin yaygınlaşmasında önemli bir işlevi yerine getiriyor.

Meydan Gazetesi Sayı 34, Haziran 2016

Paylaşın