Bahçıvan Fanzin

Sayı 37, Mart 2017

Meydan: Bahçıvan Fanzin ismi nereden geliyor?

Selma Cengiz: Yazarlıkla bahçıvanlık işinin birbirine benzediğini düşündüğüm için bu ismi seçtim. Doğayı seviyorum ve bir yandan da edebiyatla, felsefeyle ilgileniyorum. Yazarlık da bahçıvanlık da üretmeye, üretirken düzeltmeye dayalı. Doğanın ve edebiyatın birleştirilmesi gerektiğine inanıyorum. O yüzden fanzinin ismi Bahçıvan.

Bahçıvan’ı ne zamandır çıkarıyorsun?

Yaklaşık 4 senedir çıkarıyorum ve en son 10. sayısını çıkardım.

Fanzini tek başına mı çıkarıyorsun, fanzinin içeriğinden bahsedebilir misin?

Fanzini tek çıkarıyorum; yazıları dışardan toparlıyorum. Genelde İstanbul dışından geliyor yazılar; Hakkari, Van, Antalya, Mersin, Bursa, İzmir... Birçok yere gidiyor fanzin ve geri dönüşler de çoğunlukla oralardan oluyor. İçerik oldukça çeşitli; sinema var, tiyatro var, resim, çizim yapan arkadaşlar var. Öykü, şiir var. Alanı elimden geldiğince genişletmeye çalışıyorum. Sadece edebiyatla sınırlı kalmasın istiyorum.

Son dönemde fanzinlerin özellikleri değişiyor. Fanzinlerin ücretli dolaşımı bunlardan biri. Sence fanzinler ücretli mi olmalı ücretsiz mi?

Tabi ki ücretsiz olmalı. Zaten fanzinin genel teması bu, bandrolsüz olmalı, insanlara verildiğinde bir karşılık beklenmemeli. Genelde “maliyetini çıkarmak için illa bir fiyat koymak gerek” diyorlar fakat dayanışmayla hallediliyor. Fanzinin o sol tarafında bulunan miktarı eleştiriyorum ve ücretli fanzinleri almıyorum, onun yerine takas yapıyorum. Biraz çaba iyidir bence; yeri gelecek parayı bulabilmek ve fanzinin yeni sayısını çıkarmak için daha fazla çalışman gerekecek. Bunu göze alabilmelisin.

Kadın gözüyle fanzinler hakkında yorum yapabilir misin?

Kadın arkadaşlardan fanzin çıkaran çok fazla kişi yok. Bir kadın teması olarak görülmüyor fanzin. Fanzinin tanımını genel olarak şöyle yapıyorlar: Kendi özgürlük alanını yaratma, istediğin gibi küfür edebilme, istediğin resmi çizebilme, her alana bulaşabilme gibi. Her şeyi serbest görebiliyorlar. Ben bunu yanlış görüyorum. Kadına yer açmak yerine daha fazla kapatıyorlar. Ben bireysel olarak cinsiyetçi, ırkçı, faşizan şeyleri almıyorum.

Kadın fanzinciler de var az da olsa; kadın özgürlüğünü esas alan fanzinler var. Her alanda olduğu gibi burada da kadınlara huzur yok aslında. Fanzini tüketime dayalı ilişkilere benzettiler. “Yeraltı edebiyatı” diyerek, bunu özgürlükmüş gibi gösterdiler. Özgürlük anlayışı bu olmamalı.

Geçen sene Bahçıvan’ın Mart sayısı kadın sayısı olarak hazırlanmıştı. Özgecan katledildiğinde ise “Özgecan Anısına” bir sayı çıktı. Bize o sayılardan bahsedebilir misin?

“Özgecan Anısına” 6. sayıydı; Özgecan ve kadınlarla ilgiliydi. Kadının özgürleşmesi, toplumdaki yeri; geçmişten bugüne kadınlar olarak yaşadıklarımız gibi konular vardı.

  1. sayıda da kadına şiddete karşı birkaç çizim ve yazı vardı. Daha çok çizim olarak ön plana çıkmıştı kadın vurgusu. Daha sonraki sayılarda da kadına dair bir şeyler illaki vardı.

Son olarak çıkardığımız 10. sayıda da bir kadın resmi ve üstünden ona yükselen bir ağaç resmi var. Bu, doğa ile kadının birleştirilmesi demek. Kadınlara illa bir yerden değebilmek istiyorum. Yaşıyoruz, görüyoruz ve ben de bir kadın olarak tepki veriyorum aslında o çizimlerle, yazılarla.

Bu yılki Mart sayısında kadın konulu bir çalışma düşünüyor musun?

Tabi ki; kadın yazıları, 8 Mart’a dair yazılar olacak.

Kadın fanzincilere, fanzin çıkarmak isteyenlere tavsiyelerin varmı?

Fanzin çıkarmak zor bir iş değil. Kadınlar kesinlikle yapabilir. Fanzin çıkarmadan önce ben ne yapmalıyım diye sormakta fayda var. Fanzinin kültürüne iyi bakmak gerek. Sadece kendi hayat hikâyelerimize değil başka şeylere de odaklanmalıyız.

Bahçıvan Fanzin’e ulaşmak isteyenler fanzini nereden bulabilir?

Bahçıvan’ın İstanbul’da artık çok okunmadığını düşünüyorum o yüzden geri dönüş almadığım yerlere bırakmıyorum. Bahçıvan’a Mephisto’dan, Yolda Sahaf’tan, Zebercet Sahaf’tan, Sosyal Sahaf’tan ve 26A Kolektifi’nden ulaşılabilir. İnternetten de [email protected]’a mail atarak ulaşılabilir.

Meydan Gazetesi Sayı 37, Mart 2017

Paylaşın