Anarşist Liselilerin Fanzini: Lafanzin

Sayı 4, Ekim 2012

Lise Anarşist Faaliyet’in 4 yıldır çıkarttığı Lafanzin’in 7. sayısı çıktı. Okullarda sıra altlarına bırakarak veya teneffüslerde elden dağıtılan lafanzin çok geniş bir dağıtım ağına sahip.

Bu dağıtım ağındaki herkes hem gönüllü, hem de lafanzin’in oluşum sürecinde çalışmalara doğrudan katılıyorlar.

2008 yılında “Her yerdeyiz” diyerek yayınladıkları ilk fanzin de eğitim karşıtı fikirlerini ilk kez yazınsal olarak ortaya koydular. Arka kapakta ise 16 yaşında Yunanistan’da polis kurşunu ile öldürülen anarşist Alexis için, Yunanistan konsolosluğunu kırmızıya boyadıkları, “Bizde 16 Yaşındayız” dedikleri eylem fotoğrafı göze çarpıyor.

İlk sayının hemen ardından yayınladıkları 2.sayı da lafanzin’in ana kapağına “Eylem Bereketlidir” sloganını yazıyorlar. Anarşist tarihten Ukraynalı Anarşist Mahnovistleri anlatıyorlar.

Lafanzin’in hangi periyotlarda çıktığını sorduğumuzda, belirli bir periyodu olmadan gündemimiz yoğun olduğunda daha sık çıkartıyoruz cevabını aldık.

Lafanzin’in kapağında “Anarşi Sürüyor ve Sürecek” yazılı 3. sayısını okuduğumuzda liselilerin yazılarında çok öfkelendiklerini gördük. Çünkü aynı dönemde, yaşıtları olan Ceylan Önkol’ün oyun oynarken vücuduna isabet eden havan topuyla paramparça edilmesine karşılık öfkeleri yazılarına dökülmüştü sanki. Aynı sayıda, 1980 darbesinde yaşı büyütülerek idam edilen 17 yaşındaki devrimci Erdal Eren’in ismini, idam emrini veren Kenan Evren’in ismine sahip olan Kadiköy Kenan Evren Anadolu Lisesi’nin tabelasını değiştirerek asmışlar.

“Taş atan Çocuklar” lafanzin 4.sayısında liselilerin eğitimin militer anlayışına karşı 15 Mayıs Dünya Vicdani Retçiler günün de açıkladıkları vicdani ret metinleri yer alıyor. Militarizmin sadece orduda değil, okullarda her gün öğrencilere nasıl yaşatıldığını hatırlatarak; itaat etmeyi, emretmeyi ve emir vermeyi reddettiklerini belirtiyorlar.

Büyük harflerle “Köle” yazılı lafanzin 5. sayısı eğitimin kapitalizme köle yetiştirdiğinden bahsediyor. Ayrıca 24 Kasım öğretmenler günün de okullardaki otoriteye, hiyerarşiye ve baskılara karşı “bir LAF geleneği” dedikleri okul boyama ve kilitleme eylemlerine yer veriliyor. Sarıyer Behçet Kemal Çağlar Lisesinde gerçekleşen kantin boykotu ve sonrasında oluşan paylaşma masalarıyla bencillik kültürüne karşı savundukları paylaşama ve dayanışma kültürünü de bu sayıda ayrıntılarıyla anlatıyorlar.

“Gözmece” yazıyor lafanzin 5. sayısının kapağında. Gözmece kürt çocuklarının Körebe oyununa verdikleri isimmiş. Bu konuda ilginç bir yazı yazmışlar. Ayrıca yine bu sayılarında eğitim konusunu farklı açılardan ele alan lafanzin, bilginin toplumsal paylaşmayla yayılacağını ve bunun da eğitenlerin otoritesiyle değil yaşamın bilgisiyle mümkün olduğunu söylüyorlar. Aynı zamanda sitelerinde yer alan yaşamın bilgisi bölümünde de (tamirattan, yemeğe bir çok tarif mevcut) kendi edindikleri bilgileri paylaşıyorlar.

Son olarak yayınladıkları ve yeni çıkan lafanzin 7. sayısında her yerde tartışılan ve uygulanmaya başlayan 4+4+4 eğitim sistemini eleştiriyorlar. rekabet+bencillik+itaat=entegrasyon konusuyla çıkan bu sayıda, ayrıca Yunanistan da 1991 yılında ayaklanan liselilerin, 1500 liseyi işgal ettiği (işgal et) hareketi de ayrıntılı bir şekilde ele alıyorlar.

Meydan Gazetesi Sayı 4, Ekim 2012

Paylaşın