“Kapitalizme uyumlu Doğru Yaşam” Ödülü Sihirbaz Hayrettin’e

Sayı 4, Ekim 2012

“Alternatif Nobel” olarak da bilinen Doğru Yaşam Ödülleri (Right Livelihood Awards) kapsamındaki Onur Ödülü bu sene Türkiye’den TEMA Vakfı Onursal Başkanı ve Kurucusu Hayrettin Karaca’ya verildi. Yapılan açıklamada ‘‘Başarılı girişimciliği etkin çevrecilikle kaynaştırarak, doğal yaşamın korunması ve doğru yönetimini yaşamı boyunca bitmez tükenmez bir enerji ile desteklediğinden ve savunduğundan dolayı sayın Hayrettin Karaca, onur ödülüne lâyık görülmüştür” denildi.

Cem Boyner, Aydın Doğan, Faruk Eczacıbaşı, Rahmi Koç, Halis Komili, Osman Kavala, Mustafa Balbay, Sabri Ülker, Fikret Evyap, Hüseyin Özdilek, Asım Kocabıyık, Orhan Yavuz, Nihat Gökyiğit gibi birçok şirket sahibi isimlerin kurucusu olduğu “çevreci” TEMA’nın onursal başkanı Hayrettin Karaca’nın bu ödüle layık görülmesi pek şaşırtıcı değil. TEMA vakfının “kardeş” oluşumu Greenpeace’in Almanya Kurucu Başkanı Monika Griefahn’ın ve yine Greenpeace’in Latin Amerika Kurucu Başkanı Tani Adams’ın jüride olması ödülün Hayrettin’e verilmesini açıklıyor.

TEMA’nın bünyesinde barınan bu şirketlerin (HES) Hidro Elektrik Santral ihaleleriyle yaşamı birer rant aracına dönüştürmelerine rağmen, hokus pokuslarla şirketleri çevreci göstermeyi başaran sihirbaz Hayrettin’in körler sağırlar birbirini ağırlar kampanyasında onur ödülü alması tam isabet olmuş. Sadece HES değil, nükleer ve termik gibi ekolojik ve sosyal yaşamı yok eden başka ihalelerin altında da yine bu isimlerin imzası var. İşbirliği ve organizasyon inanılmaz derecede büyük. Devlet örtük yasalarla şirketlerin ve sahiplerinin işini kolaylaştırmak için her türlü zemini hazırlıyor. Şirket elemanları bu projelerin uygulanacağı bölgelerde halkı kandırma peşinde cirit atıyorlar. Şirketler “sosyal sorumluluk” projeleriyle sempatiyle katlediyor. Bazı Sivil Toplum Kuruluşları ve doğa dernekleri, “Truva atlığına” soyunan aracılar durumunda. Şimdi de küresel çapta bir otoriteye dönüşmüş nobellerle bu sihirbazların etkilerini arttırmak istiyorlar. Küresel kapitalizm, anlaşılan o ki yaşamın talan edilmesini görünmez kılan Hayrettin’in yaptığı sihirbazlıkları beğenmiş ki ödüllendiriyor. Ve ödülü hak eden Hayrettin ise artık daha daha “onurlu” bir sihirbaz oldu.

Meydan Gazetesi Sayı 4, Ekim 2012

Paylaşın