Özelleştirilen TCDD’de: Palet’ten Ray’a, Tank’tan Tren’e Hyundai Rotem

Sayı 4, Ekim 2012

Yukarıdaki resimdeki Rotem marka K1A1 modelindeki tank, Haydarpaşa - Pendik hattındaki trenle aynı fabrikada üretiliyor. Bu hatta trene binen yolcular tren içindeki ekranlarda bu tankın reklamını izlemek zorunda bırakılıyor.

Haydarpaşa’dan kalkan ve Nisan ayından bu yana Pendik’e kadar giden trenlerdeki değişimi görmemek imkansız. Eski, havasız, kapıları zaman zaman kapanmayan vagonlar, yerlerini son derece modern, klimalı, temiz, teknolojinin son ürünü vagonlara bırakıyor. Oturma düzeni bile değişik bu son derece teknolojik vagonların. Aynı teknolojinin ürünü ekranlarda “bilgilendirici” reklamlardan, oturma düzeni sayesinde kaçamıyorsunuz. Gözünüz ister istemez bu reklamlara takılıyor.

Yaklaşık 2-3 dakika süren ve sürekli oynayan reklamlardan biri Rotem’e ait. Rotem, bu son derece “teknolojik” treni yapan Güney Kore merkezli bir şirket. Şirketin kendi yaptığı bu trenlerde reklamını yapması, reklamlarla bezenmiş yaşamımızda çok da anormal görülmese gerek. Ancak, bu 2-3 dakikalık reklamın büyük bir bölümünde, tank reklamlarının oynuyor olması dikkat çekici. Bir sürü savaş tankı, Güney Kore ordusunun askerleri ve bütün bunlarla uyum içinde çalışan Rotem’in teknoloji mühendisleri…

Rotem, demiryolu araçları, savunma teknolojileri ve askeri tesis teçhizatı üreten bir Güney Kore şirketi. Hyundai Motor Group’a bağlı şirket, 2007’de Railroading Technology System’in (Demiryolu Teknolojileri Sistemi) kısaltmasından ismini aldı. Daha önce Hyundai bünyesinde hareket eden şirket, 1999’da Hanjin ve Daewoo Ağır Sanayi şirketlerinin Hyundai ile birleşmesinden sonra bir süre KOROS ismiyle üretimini gerçekleştirdi. Şirket, 3800 işçisiyle 29 ülkede etkinlik gösteriyor. Güney Kore dışında demiryolu teknolojileri projelerine girişirken, içeride Güney Kore ordusunun en büyük tedarikçisi konumunda.

Savaş tankları, silahlı kara araçları, ağır silah taşıyıcı araçlar vb. birçok savaş teknolojisi üreticisi konumundaki Rotem, dünya savaş sektörünün de gelecekteki önemli üreticilerinden biri olma yolunda ilerliyor.

Güney Kore dışındaki birçok ülkede (İran, Brezilya, Yunanistan, Filipinler, Ukrayna, ABD, Türkiye, İskoçya vb.) özellikle metro ihalelerini alan Rotem, Türkiye’de 2010 yılında aldığı ihaleyle sadece Haydarpaşa hattında değil, 2008’de aldığı ihaleyle Marmaray’da faaliyet gösteren bir firma.

Yani şu an Haydarpaşa-Pendik hattında bindiğimiz, yakın zamanda da Marmaray’da bineceğimiz son derece teknolojik bu taşıtlar, bir yerlerde binlerce insanın ölümüne neden olacak bir savaş sisteminin ürünü. Bugün devlet, toplu taşıma araçları ihalesini bu şirkete vererek, sadece dolaylı yoldan değil, toplu katliam araçlarını bu şirketten tedarik ederek doğrudan da yakın coğrafyalarda binlerce insanın ölümüne yol açacak.

Meydan Gazetesi Sayı 4, Ekim 2012

Paylaşın