Lucy Parsons Laboratuvarı

Sayı 41, Kasım 2017

Adını anarşist eylemci, yazar ve IWW sendikasının kurucularından Lucy Parsons’dan alan LPL, ABD’nin Chicago şehrinde sokakla dijital dünyanın kesiştiği bir alanda çalışmalar yapıyor. Polisin özellikle siyah ve yoksul mahallelerde yaptığı katliamların, tacizlerin, el koymaların ve özgürlük ihlallerinin takipsiz ve cezasız kalmasına karşı bir inisiyatif olarak oluşturulan LPL, birçok projesinde eylemci gazetecilerle birlikte çalışıyor.

Açık Denetim / Alenen Gözden Kaçırma

Adı iki anlama da gelen bu web sitesi, polis memurları hakkında suç duyurusunda bulunmayı kolaylaştırıyor. Çeşitli kriterlerle arama yaparak, sorun yaratan memurların isimleri ve yaka numaraları, üniformalı fotoğrafları ile teşhis edilebiliyor. Projenin ana yazılımcısı ve LPL kurucularından Jennifer Helsby, “Chicago polisi, işkence dahil, ispatlanmış suistimallerin uzun tarihçesine karşın hiçbir memuru sorumlu tutmadı” diyor. Görünmez Enstitü’nün verilerine göre 2011-2015 arasında yapılan 28,567 şikayetin %28’i memurun tespit edilemediği gerekçesiyle anında düşürülmüş. Sadece %2’si bir disiplin cezası ile sonuçlanan şikayetlerin çoğu bir hafta ya da daha az uzaklaştırma içeriyor. Kodları açık kaynak olarak verilen sitenin başka şehirlerde de kullanılarak polis saldırılarına karşı hukuki avantaj sağlaması bekleniyor.

Polisin Vurarak Katlettiği Olaylar

Chicago polisinin (CPD) görev süresinde yaptığı katliamlar kanundaki açıklar kullanılarak kamuoyunda gizleniyor. Bu proje, özellikle katledilenlerin ailelerine ve gazetecilere, katil polisleri tespit etmek için bir rehber sağlıyor. Daha önce LPL’nin katıldığı bir çalışma ile Chicago Reader’da yayınlan makale temel alınarak hazırlanan rehberde vardiya bilgileri, telsiz kayıtları ve raporlara nasıl ulaşılacağı detaylı olarak anlatılıyor.

Para / Eşya Gaspları

LPL, 2015’ten beri Chicago polisi, savcılık ve Illinois eyaletinin sivil para/eşya gasp kanununu nasıl kullandığını araştırıyor. Bu kanun, polis ve savcıların trafik kontrolleri, tutuklama ve soruşturmalar sırasında sivillerden gasp ettikleri para ve eşyaları ellerinde tutmalarını sağlıyor.

Bu araştırma yapılmadan önce hiç kimse CPD’nin gasp yoluyla ne kadar para kazandığını ya da bu parayı nereye harcadığını bilmiyordu. Bilgiye erişim özgürlüğü yasası üzerinden yapılan birçok başvuru ve açılan dava sonucunda, LPL, Muckrock gazetecilik ağı ile birlikte çalışarak CPD’nin 2009-2015 arasındaki tüm gasp kayıtlarını ve harcamalarını ortaya çıkardı. CPD’nin değeri 9 milyon dolara varan para ve eşyayı gasp ederek, bu geliri hiçbir kayıt olmaksızın polis aracı, bilgisayar, telefon ve aşırı güçlü dinleme ve gözetleme sistemleri almak için kullandığı belgelendi. LPL, bundan bağımsız olarak, gaspların çoğunun siyahların ve latinlerin bulunduğu yoksul bölgelerde yapıldığını belirledi. Bu çalışmalar sonucunda polisi kısıtlayan birçok yasa değişikliği gerçekleşse de polisin gaspları devam ediyor.

Stingray Soruşturmaları

LPL yıllardır, Stingray olarak bilinen cep telefonu dinleme cihazlarının polis tarafından nasıl kullanıldığını araştırıyor. 2014 haziranında ilk defa Stingray satın alımı konusunda bir dava kazanıldı. 400 bin dolar değerindeki Stingray’lerin para ve eşya gaspının gelirleriyle gizli olarak alındığı ortaya çıktı.

LPL, Chicago’daki eylemcilere, takipten ve izlemeden kaçınma yöntemleri konusunda bilgilendirme seminerleri düzenliyor ve takibe karşı uyaran SnoopSnitch yüklenmiş mobil cihazlar sağlıyor.

Özgür Oktay

Meydan Gazetesi Sayı 41, Kasım 2017

Paylaşın