Felsefe, Edebiyat, Kahve, Müzik, Sinema, Gazoz ALTERNATiF'i Düşünmek, Eylemek

Sayı 45, Nisan 2018

Kartal’da yeni bir mekan açılmış bazı ihtiyaçları karşılamak için. İlk etkinliğini Mart ayında gerçekleştiren bu mekan, dayanışmanın içimizi ısıttığı, bilginin paylaşarak çoğaldığı bir dünyayı ütopya listelerinden çıkartan gönüllülerin işlettiği, patronsuz ve sisteme Alternatif bir mekan olarak yerini yavaş yavaş edinmekte.

İhtiyaçlardan bahsetmiştik, bunlar bencillik kültürünün öbek öbek önümüze serildiği şu zamanlarda özgürce düşünüp bu düşüncelerimizi paylaşabildiğimiz bir alana olan ihtiyaç.

Düşünceye önem veren insanların buluştuğu bir mekan olan Alternatif, farklı ya da aynı düşünmüş insanların yazdığı eserlerin bulunduğu mütevazı bir kitaplığa da sahip. Amacına uygun bir şekilde “Düşünce Kitaplığı” ismini alan bu kitaplık, içerisinde Tolstoy’dan Derrida’ya düşünce alanının farklı dallarından insanların kitaplarını barındırıyor.

Alternatif gönüllüleri, yakın zamanda düşüncelerin senaryolarda ve kurgularda cisim bulduğu filmlere dair gösterimler ve etkinlikler de düzenleme aşamasında olduklarını söylüyorlar.

Saatlerce süren didaktik ilişkidense herkesin katılım sağladığı ve söz sahibi olduğu aktarımlar, özgür bilgi paylaşımına kapı aralıyor. Düşünce Kitaplığı’nda bulunan bir romanın ya da gösterimlerde izlenilen bir filmin ana ve hatta kıyıda köşede kalmış yan kahramanlarının da farklı perspektiflerle aktarıldığı sunumlar, düşünülen üzerine daha fazla düşünülmesini sağlıyor. Sadece Tyler Durden mıydı Fight Club’ı Fight Club yapan, yoksa testis kanseri olan anaç Bob muydu Fight Club’ın gerçek ruhu? Alternatif’te, alternatifin de alternatifi konuşuluyor.

Düşünmek, her zaman okuyarak ya da sayfalar arasında vakit geçirerek yapılması gereken bir eylem değil. Hep beraber karar kıldığımız oyunları oynamak da bizleri aynı düşüncede buluşturabilir; özgürlük…

Çocuk, Oyun, Sokak konulu fotoğraf sergisiyle her yaştan ve her halktan çocuğun özgürce oynayabildiği anları duvarlarına işliyor ve aynı özgürlüğün yansıtıldığı filmleri gösteriyor Alternatif.

Sadece “büyük”lerin düşünme alanı olmak istemeyen Alternatif, kapılarını ve masalarını çocuklara da açmış ve daha şimdiden onlar için pek çok etkinlik yaptı bile.

“Şimdiki Çocuklar” adını verdikleri etkinliklerle oyunun ve eğlencenin sadece “küçük” işi olmadığını göstermek için “Uçurtma Şenliği” nde “büyük”leri küçüklerle beraber oynatıyor Alternatif. Tam tersinin de olabileceğini göstermek için ise, gerçekleştirdiği “Çocuklar İçin Film Atölyesi”nde “küçük”lerin büyük işlerinde büyüklerden de yaratıcı olabileceğini gösteriyor.

Edebiyat ve film karakterlerinin yanı sıra sistemin alternatifi olabilecek modelleri de düşünen Alternatif, geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiği bir aktarımla, Alternatif eğitim üzerine düşündürdü. Eylem Korkmaz’ın gerçekleştirdiği aktarımda eğitimin ne olduğu sorgulandı ve sistemin dayattığının dışında ne gibi metotların uygulandığı ve uygulanabileceği tartışıldı.

Alternatif’in düşünce üretilen masaları, edebiyat, felsefe, psikoloji, arkeoloji… çalışmalarının yanı sıra isteyenler için bir şeyler yiyip içebilecekleri bir işleve de sahip. Bunun için de mekanda küçük bir kafe mevcut.

Kartal Alternatif’i sadece bir kafe ya da kültür merkezi olarak tanımlamak yetersiz kalır. Bilginin özgürce geliştiği, genciyle yaşlısıyla ortak üretimin ve paylaşımın gerçekleşebildiği bir “mekan” orası. Kartal Alternatif, her geçen gün dayanışmayla örülen ağını özgür düşünceye aç olan herkese uzatmaya hazır.

Meydan Gazetesi Sayı 45, Nisan 2018

Paylaşın