YALINAYAK: Osman Evcan Açlık Eyleminde Direniş Kazanacak

Sayı 45, Nisan 2018

Vegan yemek hakkı için daha önce de 4 kez açlık eylemi yapan anarşist vegan tutsak Osman Evcan 26 Mart’tan beri açlık eyleminde.

2012 yılında hükümlü ve tutukluların iaşe yönetmeliğine vegan-vejetaryen yemek maddesinin eklenmesinde büyük rol oynayan, Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutsak olan Osman Evcan, kendisine psikolojik baskı uygulandığını ve yiyeceklerine zararlı madde katılarak zehirlendiğini beyan ettiği birçok yazılı şikâyetin karşılıksız kalması sebebiyle açlık eylemine başladığını belirtti. Osman Evcan’ın temel taleplerinden bir kaçı: Tek kişilik hücrede tutulduğu tecridin ve baskıların son bulması; spor, sohbet, ve atölye etkinliklerine çıkabilmek; sağlıklı vegan yemek yiyebilmek.

Osman Evcan, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan kendisine ulaşan, hapishane personeline soruşturma açılmayacağını belirten yazıya itiraz etmesinin ardından 13 Mart’tan itibaren kötü yemeklerin verildiğinden bahsetti. Kuşkusuz, hapishane yönetimi sorumlusu olduğu kötü muameleyi bildiren Evcan’a bir ceza ve caydırıcı bir tavır olarak bunu gerçekleştirdi. Osman Evcan’ın ona verilen zararlı yemeklerin ardından 18-19 Mart’ta şiddetli mide ağrıları yine başladı.

Osman Evcan’ın avukatı yaptığı açıklamada: “Hapishanede yemekler normalde kaptan dağıtılır ama Osman Evcan vegan olduğu için, onun yemeği tabldotta ayrıca geliyor. Osman, açık hapishaneden çıkan yemeğe kendisine ulaştırılana kadar başka/zararlı maddelerin katıldığını düşünüyor. Bu nedenle kamera kayıtlarının incelenmesini istedik ama o günlerdeki kayıtların silindiğini söylediler.” dedi. Ayrıca avukatı, Osman’a “sayılamayacak kadar çok” disiplin cezası verildiğini, yaptığı her açlık eyleminin bir disiplin cezasına neden olduğunu belirtti. Osman Evcan açlık eyleminde sadece su, limon, tuz ve şeker tüketirken B vitamini desteği almıyor.

Bu süreçte Osman Evcan ve avukatından alınan bilgiler ışığında açlık eylemiyle dayanışma eylemleri de yapıldı. Osman Evcan’a direnişinde yalnız olmadığını gösterme amaçlı mektup gönderme ve hapishane yönetimine baskı yapmak için Osman’ın durumunu soran faks çekme eylemleri yapıldı. Ayrıca geçtiğimiz haftalarda Kadıköy’de Osman Evcan’la dayanışma gecesi düzenlendi. Osman’ın kararlı direnişinin yanında, dışarıdakilerin açlık eylemini gündem etmesi ve direnişle dayanışması, direnişin daha önce olduğu gibi kazanmasının yolunu gösteriyor.

Meydan Gazetesi Sayı 45, Nisan 2018

Paylaşın