Tarihin Üstüne Dikilen AVM

Sayı 47, Kasım 2018

Bursa Mudanya’da 2700 yıllık bir antik kent; Myleria antik kenti...

İnsanlar yıllarca yaşadılar orada. Ektiler, inşaa ettiler... Evlendiler, çocukları oldu, öldüler ve belki de oralara gömüldüler. Yaşamlarını geçirdiler bu bölgede. Neler yaşadılar kim bilir burada? Ne çok güldüler, ne çok üzüldüler, ne çok şaşırdılar, ne çok umut ettiler... Bilemiyoruz. Bu kent içinde yaşayanların neler yaşadığını tam olarak bilemiyoruz. Tarihin uzun serüvenine karıştı yaşanmışlıklar. Ama tam olarak bilemesek de; her bir toprak tanesine, her bir taş parçasına bu yaşanmışlıkların bulaştığını biliyoruz. Burası 2700 yıllık yaşlı bir çınar, bir tarih...

2010 yılında bölgede yüzey araştırması yapan Uludağ Üniversitesi'nden bir grup, toprak yüzeyinde yoğun şekilde seramik parçalarına rastladı ve bölgenin birinci derece sit alanı ilan edilmesi için başvuru yaptı. Ancak üniversite çalışanlarının talebi yerine getirilmedi. Bölge üçüncü derece sit alanı ilan edildi. Sonrasında bu sit alanına imar izni çıkartıldı. Çıkan imar izni sonrasında, 2012 yılında, Tesco Kipa Kitle Pazarlama Şirketi tarafından AVM inşaatı çalışmaları başladı.

AVM inşaatının temel kazma çalışmaları esnasında antik kente ait M.Ö. 7. yüzyıla tarihlenen kalıntılara rastlandı. Fakat Bursa Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun izni ile bu kalıntıların cam kutular içerisinde muhafaza edilmesi (!) şartı ile AVM inşaatına devam edildi. Fakat bu esnada Bursa halkı, yaşanan bu sürece tepkisini “Myrleia Antik Kent Platformu” isimli bir platform kurma ve mücadele etme yönündeki eğilimi ile gösterdi. Myrleia Antik Kent Platformu, Bursa 1. İdare Mahkemesi’nde, kurul kararının iptali istemiyle dava açtı. Mahkeme tarafından bilirkişi heyeti oluşturuldu ve yapılan incelemeler sonucu iptal kararı reddedildi. Fakat Mudanya halkının karara itiraz etmesi sonucu dosya Danıştay tarafından incelendi. Danıştay, bilirkişi heyetinde arkeolog ve mimar bulunmadığı gerekçesiyle red kararını bozarak, dosyayı yerel mahkemeye tekrar gönderdi.

Yargı süreci devam ederken, AVM el değiştirdi. Tesco Kipa Kitle Pazarlama Şirketi, AVM ve inşaat sürecini Özdilek Alışveriş Merkezleri Tekstil Sanayi Anonim Şirketi’ne devretti. Yeni şirket imar barışı sürecinde yürürlüğe giren yasalar çerçevesinde Mudanya Belediyesi’nden yapı kullanma ruhsatı aldı. Mudanya Belediye Başkanı, yapmış olduğu açıklamada imar barışı çerçevesinde mecburi olarak bu ruhsatı verdiklerini ama AVM’nin açılmaması adına her türlü yolu deneyeceklerini belirtirken, inşaatın yapıldığı alanın kamulaştırıldığını açıkladı. Fakat bu, pek de sonuç vermedi çünkü, belediyenin kamulaştırma kararı aldığı zaman diliminde inşaatı bitiren ve açılış için temizlik çalışmalarını başlatan şirket, geçtiğimiz günlerde AVM’nin açılışını yaptı. Bölge halkı ise mücadelesini vermeye devam ediyor.

Burası yaşanmışlıklarla dolu bir bölge, 2700 yıllık bir tarih. Ama kapitalizm için tarih, kendisine kazandırıyorsa belki dikkate alınabilecek bir kelime sadece. Ondan daha çok kazandıran bir şey bulunursa lime lime edilecektir. Kapitalizm yaşanmışlıkları önemsemez, o size, AVM’ler içinde mağazadan mağazaya özgürce(!) koşarken yaşayabileceğiniz güzel günlerin(!) reklamını yapacaktır.

Güven Gökdere

Meydan Gazetesi Sayı 47, Kasım 2018

Paylaşın