YALINAYAK : 25 Yıl da Geçse Devlet Adaletsizliktir

Sayı 47, Kasım 2018

Göstermelik suçlamalara, olmayan delillere ve işkence altında zorla imzalattırılan ifadesine dayanılarak İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından 12.08.1998 tarihinde “vatan topraklarından toprak bölmeye yönelik olarak eylem gerçekleştirmek” suçlaması ile müebbet ağır hapis cezasına çarptırılmış olan Umut Fırat Süvarioğulları, 19 Ekim Cuma günü, Söke Ağır Ceza Mahkemesi’nce yeniden aynı cezaya çarptırıldı. Bundan 25 yıl önce, dönemin Devlet Güvenlik Mahkemelerince verilen karar mahkeme tarafından uygun görüldü. Devlet, kendi hukukuna bile aykırı bir şekilde, 25 yıllık adaletsizliği sürdürerek kendi adaletinin ne olduğunu bir kez daha gösterdi.

7 saati aşan karar duruşmasında, savcı davayla birlikte AİHM’in tespit ettiği ihlalin giderildiğini ve yeniden yargılamadaki beraat talebinin reddini istedi. Yakın dönemde, ifadeleri alınırken avukat bulundurulmadığından dolayı kararı bozulup beraat eden emsaller yokmuşçasına, avukatsız ifadenin dönemin usül kurallarına uygun olduğunu iddia etti.

Devrimci Anarşist tutsak Umut Fırat, kendisine yönelik tüm suçlamalara detaylı bir cevap verdikten sonra, avukatı Zekiye Baran savunmasını mahkemeye sundu. Özellikle emsal kararları da eklediği savunmasıyla Umut Fırat’ın yargılanmasındaki hukuka aykırılıkları ortaya koydu.

Gözaltı, yargılama ve tutuklama süreçlerinde işletilen adaletsizlikler, benzer bir şekilde tekrar yargılama sürecinde de işletilmiştir. Umut Fırat’a uygulanan bu tutum, devletin mahkemelerinin politik tutsaklara yönelik tavrını net bir şekilde göstermiştir. Keyfilik ve kendi hukukuna aykırılık gibi durumlar, yargılamalarda devrimci tutsakların sıklıkla maruz kaldıkları durumlardır. Umut Fırat’ın durumunda olduğu gibi, 25 yıl da geçse devlet adaletsizliktir.

Meydan Gazetesi Sayı 47, Kasım 2018

Paylaşın