Newroz Pîroz Be!

Sayı 49, Mayıs 2019

Her bahar, adaletin ve özgürlüğün mücadelesinin ateşi, coğrafyanın dört bir yanında Newroz ateşini harlar. Halkların özgürlük mücadelesinin bu simgesi için alanlar coşkuyla doldurulur. Devletin imhasına, inkarına, işgaline karşı yeni bir günün, yeni bir yaşamın çiçekleri, özgürlük halaylarıdır Newroz.

Binyıllar önce yaşamın tohumunun atıldığı Mezopotamya’da, bildiği tek şey kötülük olan Dehaq adlı krala karşı verilen mücadelenin hikayesi yaratmıştır Newroz’u. Zulüm ve baskıyla hasta olan, yataklara düşen Dehaq’ın hastalığına çare bulunamamış, dönemin doktorları yaranın iyileşmesi için genç ve çocukların beyinlerinin yaraya sürülmesini önermiş. Her gün zorla ailelerinden kopartılan gençlerin durdurulamayan yitişi halkın bağrında büyümüş büyümüş, öfkeye dönüşmüş.

Dehaq’ın zalimliğine karşı başkaldıran, demirci Kawa olmuş. 12 çocuğunu Dehaq’ın acıları uğruna kaybeden Kawa, artık bu adaletsizliğe bir son verilmesi gerektiğini haykırmış. Kuşanmış Gürz-ü Kember’ini, dikilmiş cesurca Dehaq’ın karşısına!

Kawa’nın çıktığı yolda, aynı özgürlük ve adalet kavgasıyla bu yıl da binler İstanbul Bakırköy’de Newroz alanındaydı. On yılı aşkın süredir her Newroz’da olduğu gibi, Devrimci Anarşist Faaliyet “Em Hemû Kawane Li Dijî Dehaqan” yazılı flamaları ve kara bayraklarıyla isyanın ateşini büyütmek için alanlardaydı. Kawa’nın mücadele ateşi, baharın heyecanıyla ateşler yakıldı, halaylar çekildi, isyanın ve direnişin sloganları haykırıldı.

Dehaq’ların adaletsizliğine karşı mücadele eden Kawa’ların sonu gelmeyecek! Newroz pîroz be!

Devrimci Anarşist Faaliyet

Meydan Gazetesi Sayı 49, Mayıs 2019

Paylaşın