MASLAK KUŞATMASI

Sayı 5, Kasım 2012

"İşte orman” sözü, bu binaların yanıbaşındaki ormandan çok ormanın ortasına yerleştirilen beton yığınını belirtiyor."

Ali Ağaoğlu son reklamında masadaki tüm projeleri elinin tersiyle itip “beni anlamıyorsunuz, istediğim başka bir şey” diyor

Deniz kumundan yaptım, oldu!

Bundan çok evvel, daha Ağaoğlu, ağa olmadan önce çıktığı bir tv kanalında depremle ilgili konuşurken nasıl da “samimiydi”. Kelimeler ağzından bir çırpıda nasılda akıvermişti de müteahhitlerin nasıl kolay para kazanma uğruna insan yaşamını hiçe saymalarını itiraf etmişti: “İstanbul’da binaların yüzde 70i güvenli değil... Çoğunun inşaat malzemesini ben sattım. Kumları Marmara’dan çektik, demirleri hurdacıdan aldık. O devir öyleydi. Binalar iman kuvvetliyle ayakta duruyor. Deprem olursa ölen şanslı sayılır.”

Oysa kendisinin baş aktör olarak göründüğü reklam filmlerinde bu tür acemilikler yapmıyor. Her söz özenle seçilmiş, her görüntü üzerinde çalışılmış. Ama, kendi reklamında oynayan acemi bir ağa görünümünü vermek Sinan Çetin için çok da zor olmasa gerek. Ali Ağaoğlu daha piyasada yokken hatta herkesten evvel Cihangir semtinde pek çok bina satın alan bir tacir Sinan Çetin. Belli ki bu iki rantçı, kafa kafaya vermiş, hummalı bir çalışma yürütmüşler. Neticede, Ali Ağaoğlu’nu bu kadar bilinir kıldığı için de Sinan Çetin “işini iyi yapmış”a benziyor.

Yalnızca reklamı gören birisi, o tüm binaları Ağaoğlu çizdi, temelini o attı, betonunu o döktü, sıvasını o yaptı sanır. Gerçi arkasında az da olsa işçiler görünmekte ama, yüzleri güleç, neşeli, yüzleri al al bu figürleri hiçbir inşaatta bulamazsınız. “Yapı yeri, bayram yeri değil. Türkü söyler gibi yapılmıyor yapılar.”

Kentin en eski semtlerinin yıkılarak yeni rant alanlarının açılacak olması Ağaoğlu gibilerinin ceplerini ve gözlerini doyurmaya yetmiyor olsa gerek ki, bu kez de, kentin oksijen kaynaği orman arazilerinin de imara açılmasının startı verildi. Ağaoğlu’nun reklamında dolaştığı ağaçlık alanlar da muhtemelen yapmayı planladığı sitelere kurban verilecek.

Neyin mimarı?

Zaten ucuza elde ettiği arazilerden büyük büyük rantlar elde eden Ali Ağaoğlu son reklamında masadaki tüm projeleri elinin tersiyle itip “beni anlamıyorsunuz” diyerek yakınıyor. Seni çok iyi anlıyoruz Ağaoğlu. Paranın ve sermayenin mimarı Ağaoğlu, kendine has üslubu, özgüveni, rahatlığı ile yeni zenginliğin iyi bir temsilcisidir. Yeni reklamında at sırtında bir ormanda gördüğümüz Ağaoğlu, bu projesini tamamlamak için yüzlerce ağacın kesilmesine neden olacak. Maslak 1453 ismini verdiği bu projenin o bölgenin Şişli belediye sınırlarından çıkarılıp Sarıyer belediye sınırlarına dahil edilme planlarının hemen ertesinde açıklanması da ne kadar da tesadüf. Üstelik geçtiğimiz günlerde, bir önceki inşaat projesinde yaptığı evlere daha düşük vergi ödemek için fatura sahteciliği yaptığı, mahkemece ortaya çıkan Ali Ağaoğlu’nun, hesap vermek yerine daha da aymaz projelerle yeniden karşımıza çıkmış olması, Ağaoğlu’nun yukarılardan bir yerlerden kayırıldığı bir gerçek. Bu yönüyle, arzulanan yüksek tüketimin baştacı edildiği bir yaşamın mimarı olduğu çok açık

Meydan Gazetesi Sayı 5, Kasım 2012

Paylaşın