Doktrin Fanzin

Sayı 7, Ocak 2013

Doktrin Post Kreatif ekibinin üç sayısını çıkarttıkları ve şimdilerde dördüncü sayıyı çıkartmaya hazırlandıkları fanzin, ilk sayısından itibaren edebiyatı farklı bir içerik ve ifade tarzıyla yeniden tanımlıyor.

“İçlerindeki ay ışığını takip eden” Doktrin Post Kreatif ekibi, her sayılarında şiirlere, kısa hikâye ve anılara yer veriyor. Bazen absürt bazen yapı bozumcu görsellerle süsledikleri fanzin, aperiyodik bir şekilde, onların deyimiyle “canları istediğinde” çıkıyor.

Fanzinin basılmaya başladığı günden itibaren insiyatifleri olan Ali, Batuhan, Emre ve Murat ile Doktrin Post Kreatif üzerine sohbet ettik. Fanzinin adının neden Doktrin olduğunu özel bir anlamı olup olmadığını sorduğumuzda, “Doktrin’in kelime anlamı öğreti. Doktrin Post Kreatif ise bir nevi yaratıcılık sonrası öğreti anlamına geliyor. Yaratıcılıkla ortaya koyduğumuz bu yazıları insanlara iletirken, öteki yandan ‘hah budur’ dedirtmeye çalışıyoruz. İsmi bulurken belli bir anlam kaygımız yoktu” diye cevaplıyorlar. Demirbaş kadro olarak nitelendirdikleri bu isimler dışında da her sayıda aralarına konuk yazarlar katılabiliyor fanzine. Yaklaşık 1.5-2 aylık sürelerde çıkan fanzinin, İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir gibi illerdeki fanzin noktalarından da dağıtımı yapılıyor. Doktrin Post Kreatif Fanzin ekibi, fanzin kültürüne ilişkinse sözlerini şunları söylüyor: “Günümüzde edebiyat ne yazık ki bir endüstri sektörü haline gelmiş durumda. Yazı ya da şiir yazan kimseler, sanatçı değil de yayınevinin asalak gibi sırtından beslendiği bir hale gelmiş durumda. İnternet çağının da gelmesiyle beraber edebiyat daha da sade bir hal almış durumda. Artık bir blog ya da twitter hesabı açan kendini “yazar” yahut “şair” diye nitelendirebiliyor… Son zamanlarda fanzin kültürü giderek popüler olmaya başladı. Dürüst olmamız gerekirse fanzini biz bu haliyle, az olmasıyla seviyoruz. Onu değerli kılan bu. Her kafadan bir ses çıksın diyerekten yaratılmış boş bir gürültünün hâkimiyetine lüzum yok.”

Üslup ve içerik açısından farklı tarzlarıyla, sistemin kendi kalıbına sokmaya kalktığı edebiyata ve piyasalaşan kültüre karşı tavırlarıyla Doktrin Post Kreatif her sayısıyla “yabancılaşmış algılarımıza” saldırıyor. Fanzini Beyoğlu Papillon, Beyoğlu Mephisto ve Kadıköy 26A Sahaf’tan edinebilirsiniz.

Meydan Gazetesi Sayı 7, Ocak 2013

Paylaşın