Bütün Kadınlar Sokağa!

Sayı 8, Şubat 2013

Erkek egemenliğinde görmezden gelinen, iktidarlarca baskılanan, kapitalist sistem tarafından sömürülen kadınlar, her yıl olduğu gibi bu yıl da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde sokaklarda olacaklar.

Kadınlar gerçekleştirecekleri bir çok eylemle erkek egemenliğine, kapitalizme, devlete, kadın cinayetlerine, şiddete karşı isyanlarını sokaklara taşıyacaklar. Kadınların 8 Mart eylem programı ise şu şekilde;

10 Mart’ta Bütün Kadınlar Alanlara!

İçinde birçok bileşenin bulunduğu 8 Mart Kadın Platformu “Savaşa, Cinsiyetçi Politikalara, Yoksulluğa, Kadın Katliamına, Emeğimizin Sömürüsüne Karşı Direnerek Örgütleniyoruz” şiarıyla 10 Mart Pazar günü, Kadıköy’de bir miting gerçekleştirecek. Kadınlar hep birlikte bir kez daha; 8 Mart’ın resmi tatil ilan edilmesi, kadınlar üzerindeki baskıyı iki katına çıkaran, tacizi, tecavüzü ve beden politikalarını meşrulaştıran savaşın son bulması ve gerçek bir barışın sağlanması için meydanlardan haykıracaklar. 8 Mart Kadın Platformu, emeğini, bedenini, kimliğini yok sayanlara karşı “Artık Yeter!” diyerek bütün kadınları sokaklara çağırıyor.

Kadınlar 8 Mart Günü İş Bırakacaklar

TMMOB, TTB, DİSK ve KESK’li kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün ücretli resmi tatil günü ilan edilmesi ve cinsiyet ayrımcılığına tepki göstermek için 1-8 Mart tarihleri arasında bir eylem planı hazırladılar.

İş hayatında erkek egemenliğine tepki göstermek amacıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde iş bırakacaklarını, alanlarda eylem düzenleyeceklerini söyleyen kadınlar, işsizliğe, yoksulluğa, sömürüye, cinsiyet ayrımcılığına, güvencesiz çalışmaya, kadını eve hapseden politikalara ve şiddete karşı mücadeleyi arttırmayı amaçladıklarını belirttiler. Kadınlar 3 Mart günü tutuklu olan kadın arkadaşlarının yanında Bakırköy Cezaevi’nde, 8 Mart günü ise iş bırakarak Şişli Cami önünden AKP Şişli binası önüne yürüyüş yapacaklar.

Anarşist Kadınlar Bütün Kadınları Sokaklara Çağırıyor

Anarşist Kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla “Saraylarınız Yıkıldığında Kadınlar Özgürleşecek” sloganıyla yola çıkarak üç faklı yerde eylem düzenliyor.

Bu eylemler öncesinde kadınlar “Biz kadınlar tüketim saraylarınızda deliriyor, patronların saraylarında sömürülüyor, adalet saraylarınızdan tabutla çıkıyoruz. Sevginiz, gösterişiniz, verdiğiniz üç kuruş para ölüm oluyor. Öyle ki bu erkek dünyanızda yaşamak bazen ölmekten bile beter. Kaçacak delik, saklanacak in, sığınacak yer yok. Nereye gidersek gidelim karşımızda hep baskınız, hep şiddetiniz.” diyerek yazılı bir çağrıda bulundular.

Eylemlerin ilk durağı “Tüketim saraylarınız yıkılacak” denilerek 2 Mart’ta Şişli Cevahir Alışveriş Merkezi önü, ikincisi ise “Adalet saraylarınız yıkılacak” denilerek 5 Mart günü Çağlayan Adliyesi C Kapısı olacak. Eylemlerin son durağı ise “Patronların sarayları yıkılacak” söylemiyle 8 Mart günü Tuzla’da direnen ISMACO işçisi kadınların direniş çadırı.

Anarşist Kadınlar “Kapınıza dayanıyoruz” şiarıyla gerçekleştirecekleri tüm bu eylemlere, “Mart ayında dayanıyoruz kapılarınıza; saraylarınızın önüne geliyoruz öfkemizi haykırmaya. Haydi, kadınlar, el verin dayanalım kapılarına!” diyerek bütün kadınları çağırıyorlar.

Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla feminist kadınlar, parti, dernek, demokratik kitle örgütlerinden kadınlar ve ayrıca birçok bağımsız kadın, 10 Mart Pazar günü Kadıköy’de yapılacak olan kadın mitinginde buluşacaklar.

Meydan Gazetesi Sayı 8, Şubat 2013

Paylaşın