Erdoğan'ın Rahim Hesapları ve Rahîm Olmayan Kadınlar*

Sayı 8, Şubat 2013

2008 yılında katıldığı Dünya Kadınlar Günü panelinden bu yana "en az 3 çocuk" diyen TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, basit bir Devlet Bahçeli hesabı yaparak çıtayı yükseltti. Katıldığı bir yüksek tabaka düğününde, "Benim katıldığım evlilik merasimlerinde biliyorsunuz bir tavsiyem var. Kızımız 5 kardeş, oğlumuz da 6 kardeş. Ortalamasını alırsak 5 buçuktan 6 çocuk yapar. Biliyorsunuz yıllarca bu ülkede doğum kontrolü diye bir mekanizma çalıştırdılar, bu milletin kökünü kazmak için yaptılar. Bu oyunu bozacağız. İnançlı ve asimile olan aileler bu konuda çok hassas olacak." dedi.

Daha önce Karadeniz'de yaptığı bir konuşmada, nüfus artış hızının düşmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirip Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’i örnek göstererek, “İdrisciğim Ordu’nun nüfusunu arttırmak için çok çalıştı. Onda 6 çocuk var. Sizde ne var?” demiş, 6 çocuk açıklamasının yolunu yapmıştı.

İki haberi de dinlerken 86 yaşındaki ninem yanımdaydı. İlkinde "He sanki dersin İdris düğmeye bastı da oldu çocuk. 11 canlı doğum yaptım, kolaysa kendi yapaydı." diye başlayıp bir saat kadar, önce başbakanın sonra dedemin kulaklarını çınlattı. İkincisinde "Kız bu hesapla yandın ha." dedi bana. "Dedende 17 kardeş vardı, bende 6. Ananda malum, babanda kaç vardı?" 9. "Sen ayvayı yemişin."

Ninem haklı. Erdoğan'ın rahim hesaplarıyla günden güne daha çok ayva geliyor önümüze, süslü tabaklarda. Rolümüz çoktan biçilmiş; evi çekip çevir, eşinin gönlünü hoş tut. Dayağı afiyetle ye, kan kus, kızılcık şerbeti içtim de. İktidarlar çocukları katlettikçe sen daha çok doğur, vatana millete hayırlı evlatlar yetiştir. Kimi zaman nüfus politikaları bahanesiyle, kimi zaman gündemi değiştirmek için, çoğu zaman da rolünü pekiştirmek, sana yerini hatırlatmak için el atsın Erdoğan ve diğer iktidarlar, iktidarlılar rahmine. Ses etme sakın, yapsınlar rahminin, yaşamının hesabını.

Bir kalıba döküyorlar ya bizi, kadın dediğin böyle olur diye. Yufka yürekli, rahîmdir diyorlar ya. Sığmıyor kadınlar o kalıplara, sabrımızla beraber taşıyoruz. Affetmiyoruz artık.

Bağışlamıyoruz Erdoğan. Kadınlar; tacizinin, tecavüzünün, cinayetinin yanı sıra, utanmadan kürtajı karşılaştırdığın katliamlarını da unutmuyor, affetmiyor. Sen de unutma ki; iktidar bir balondur, -şu sevimli, rengârenk olanlardan değil- şişirildikçe yaşamlarımızı gasp eden, nefes alacak yer bırakmayan. İktidara son verecek olan ise küçücük bir toplu iğnedir kimi zaman, lazım olur diye daima ninemin döşüne takılı duran.

*Rahîm(Arapça): Bağışlayıcı, affedici.

Fidan Akçay

Meydan Gazetesi Sayı 8, Şubat 2013

Paylaşın