Şimdi Onlara Katıl: Devrimci Kadınlar

Sayı 8, Şubat 2013

Yazar: Queen Of The Neighborhood Kolektifi - Versus Yayınevi/ 2012

Devrimci Kadınlar, yaşamlarını devlete, kapitalizme, erkek egemenliğine, adaletsizliklere, tutsaklığa karşı mücadeleye ve devrime adamış, farklı coğrafyaların, dillerin, kültürlerin insanları olsalar da, onların haykırışları aynıydı; Özgürlük...

Yaşamını kadının özgürlüğüne adayan devletler tarafından "fevkalade tehlikeli kadın" olarak nitelendirilen Emma Goldman, Paris Komünü'ne hayat veren kadın Louise Michel, faşizme karşı direnen ve yeni bir yaşama, anarşizme olan inancıyla mücadele eden Lucia Sanchez Saornil, Filistin' in özgürlüğü için savaşan Leila Khaled, toprak ve özgürlük diyerek bir yaşamı yaratan Comandante Ramona... Onlar, iktidarların, patronların, erkek egemen zihniyetin korkusu haline gelmiş, tehlikeli kadınlar.

Versus yayınevi aracılığıyla bizlere ulaşan "Devrimci Kadınlar" kitabı bizleri tehlikeli otuz kadının yaşamına sürüklüyor. Mücadele ederek, inançla ve inatla yaşamış otuz kadının yaşamına. Üstelik bu otuz kadının yaşantısıyla bizleri karşı karşıya getiren ve kitabı hazırlayan da yine kadınlar. Kitap Yeni Zelanda'da bulunan Queen of the Neighbourhood Kolektifi tarafından hazırlanıyor ve bu kolektifin tamamı kadınlardan oluşuyor. "Devrimci Kadınlar" kitabını oluştururken birçok kadın mücadelesinden etkilenmişler. Özellikle İspanya Devrimi’nden bu güne erkek egemenliğine ve tüm iktidarlara karşı kadının özgürlüğü için mücadele eden ve anarşist kadınlardan oluşan Mujeres Libres örgütlenmesi onların böyle bir kitabı yazmasında oldukça etkili olmuş.

Kadınlar önce fanzin fikriyle çıkmışlar bu yola. Daha sonra çalışmalara başlayınca yaşadıkları etkileşimler ve birçok kadının görmezden gelinemeyecek yaşamı onları bir kitap fikrine sürüklemiş ve ortaya içinde birçok farklı mücadeleyi barındıran etkileyici bir çalışma çıkmış. Tabi ki onlar kitaba sığdırabildikleri kadarını yazmışlar. Ama belki biz kadınları bu kadarı bile yaşam için, devrim için, özgürlük için umutsuzluktan kurtararak, beklemeden şimdi, şu anda mücadeleye inandırmaya yeterlidir.

"Elinizde öldürücü bir silah tutuyorsunuz. Devrimci Kadınlar, statükoya karşı bir tehdit ve kendisi için düşünmeye cesaret eden her kişi için, tehlikeli bir uyarı işareti! Ayaklanalım ve şimdi onlara katılalım!"

"Devrimci Kadınlar" isimli bu kitabı bütün kadınlara tavsiye ederiz.

Meydan Gazetesi Sayı 8, Şubat 2013

Paylaşın