Saraylarınız Yıkılacak Kadınlar Özgürleşecek

Sayı 9, Nisan 2013

Biz kadınlar tüketim saraylarınızda deliriyor, patronların saraylarında sömürülüyor, adalet saraylarınızdan tabutla çıkıyoruz. Sevginiz, gösterişiniz, verdiğiniz üç kuruş para ölüm oluyor.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla meydanları dolduran kadınlar, Mart ayı boyunca isyanlarını sokaklara taşıdılar. Anarşist Kadınlar Mart ayının ilk haftasında “Saraylarınız Yıkılacak Kadınlar Özgürleşecek” sloganıyla tüm kadınları üç ayrı eyleme davet etti. “Biz kadınlar tüketim saraylarınızda deliriyor, patronların saraylarında sömürülüyor, adalet saraylarınızdan tabutla çıkıyoruz. Sevginiz, gösterişiniz, verdiğiniz üç kuruş para ölüm oluyor. Öyle ki bu erkek dünyanızda yaşamak bazen ölmekten bile beter. Kaçacak delik, saklanacak in, sığınacak yer yok. Nereye gidersek gidelim karşımızda hep baskınız, hep şiddetiniz” diyerek, Şişli’de bulunan tüketim merkezi Cevahir AVM’nin önünde, kadınların yaşadıkları adaletsizliğe vurgu yapmak üzere Çağlayan Adliyesi’nin önünde basın açıklaması; 8 Mart günü Tuzla Serbest Bölge’de direnen ISMACO işçisi kadınların direniş çadırına ziyaret gerçekleştirdiler. Kadınlar hem ucuz iş gücü hem de ev içinde “doğal köleler” olarak hedef alındığını ancak bu sömürüye daha fazla izin vermeyeceklerini, kadınların ancak direnerek özgürleşeceğini belirttiler.

10 Mart günü Kadıköy’de düzenlenen Dünya Kadınlar Günü mitinginde özgürlük, barış ve direniş vurgusu yüksekti. Sokakları dolduran 10 bin kadın, Türkçe ve Kürtçe “Cinsiyetçi Politikalara, Savaşa, Yoksulluğa, Kadın Katliamlarına ve Emeğimizin Sömürülmesine Karşı Direnerek Örgütleniyoruz” yazılı bir pankartla miting alanına kadar yürüdü. Miting programı, tüm kadınların alana girmesinin ardından Arapça, Hemşince, Kürtçe, Türkçe, Ermenice, Lazca başta olmak üzere çok dilli selamlama ile başladı. İstanbul 8 Mart Kadın Platformu tarafından hazırlanan metnin Türkçe’sini Karadenizli sanatçı Ayşenur Kolivar okudu. Kolivar, “Kadınlar olarak erkek egemen sistemin bütün kurumlarını yerle bir edene kadar bu mücadelemiz sürecek” dedi.

Anarşist Kadınlar mitinge “Kara Mor İsyanla Özgürlüğe” pankartıyla katıldılar. Arama noktalarında “Polis Elini Bedenimden Çek” sloganıyla polis barikatlarını aşan Anarşist Kadınlar, alana üstlerini aratmadan ve “İsyan, Devrim, Anarşi” sloganlarıyla bütün kadınları selamlayarak girdiler.

10 Mart günü, Kadıköy’de gerçekleşen Dünya Kadınlar Günü mitinginin ardından, Bursasporlu olduğu belirtilen taraftarlar üç farklı noktada, eş zamanlı bir şekilde Kürt kadınlara saldırdı, 12 yaşında bir çocuğu bıçakladı ve birçok kadını ağır bir şekilde darp etti. Bu olayın ardından kadınlar, yaşanan bu faşist saldırıyı protesto etmek için, saldırıdan sonraki gün “Sorumlu olan tek başına Bursasporlu taraftarlar değil, aynı zamanda yaşananlara göz yuman polis teşkilatıdır da” diyerek Kadıköy İskele Meydanı'nda bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Mart ayında tüm kadınlar hep bir ağızdan; “sokaklarda, alanlarda olmaya; özgürlük mücadelesini yükseltmeye devam edecekleri” vurgusunu yükselttiler.

Meydan Gazetesi Sayı 9, Nisan 2013

Paylaşın