Savaş İçin Yeni Bir Bahane mi?

Sayı 9, Nisan 2013

ABD 11 Eylül sonrasında Ortadoğu Savaşı'nı başlatmıştı. Şimdi 15 Nisan sonrasında ya savaşın dozu artacak ya da yeni bir savaş başlayacak.

ABD’nin Massachusetts eyaletinin en büyük şehri Boston’da 15 Nisan günü düzenlenen maratonda art arda iki patlama yaşandı. Ülkenin “en eski ve en prestijli maratonu” olarak bilinen Boston Maratonu sonrası yaşanan patlamalarda 3 kişi yaşamını yitirirken, 200’e yakın kişi yaralandı. Boston’un merkezi konumundaki caddesinde gerçekleşen maratona yüzlerce kişi yarışmacı, bir o kadar kişi de izleyici olarak katılmıştı. Bitiş çizgisine yakın bir bölgede art arda gerçekleşen iki patlama büyük bir paniğe sebep oldu. Patlama ardından yapılan açıklamalarda FBI durumu terörist bir saldırı olarak değerlendirdi ve ABD’de “genel terör” uyarısı yapıldı. Bu çerçevede şehir uçuşlara kapatılırken, uzaktan kumandalı bomba ihtimaline karşı kentteki cep telefonları da kullanıma kapatıldı. New York ve Washington’da önlemlerin artmasına, Beyaz Saray’a ziyaretçi giriş çıkışının yasaklanmasına sebep olan patlamaların ardından ABD’de genel bir panik havası esiyor.

ABD daha önce, 11 Eylül 2001’de, tarihindeki saldırıların en büyüklerinden birini, El Kaide tarafından New York’ta bulunan Dünya Ticaret Merkezi kulelerine yapılan saldırıyla yaşamıştı. El Kaide üyeleri kaçırdıkları uçakları ikiz kulelere çarptırmış, “11 Eylül Olayları” olarak adlandırılan saldırılar sonrasında üç bine yakın kişi hayatını kaybetmişti.

ABD 11 Eylül’ü gerekçe göstererek önce 2001 yılında Afganistan’ı, ardından 2003 yılında ise Irak’ı işgal etmişti. Devam etmekte olan Afganistan İşgali’nde bugüne kadar 40.000’e yakın sivil hayatını kaybetti ve halen birçoğu kaybetmeye devam ediyor.

11 Eylül’de yaşanan saldırıları bahane gösterip, bu “saldırıların yarattığı meşrulukla” Ortadoğu’da işgale başlayan ABD, başlattığı savaşlarla bugüne dek istatistiki imkansız ölümlere, yıkımlara sebep oldu. Son olarak Boston’da yaşanan saldırı sonrasında da yine “terör saldırısı” sinyallerini vermeye başlayan ABD’nin yeni bir işgale,savaşa, yıkıma hazırlanıyor olma ihtimali ise şimdiden tartışılmaya başlandı.

Meydan Gazetesi Sayı 9, Nisan 2013

Paylaşın