Sinemacılar Emek İçin Sokakta

Sayı 9, Nisan 2013

İstiklal Caddesi üzerinde Demirören Alışveriş Merkezi’nin hemen yanı başında bulunan ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait olan binada bulunan Emek Sineması bir süredir kapalı olduğu için sessizliğini korurken, sinemanın yok edilmesine tepkili olan başta sinemacılar olmak üzere toplumun çeşitli kesimlerinden binlerce kişi Emek’i rantiyecilerin elinden kurtarmak için sokakta.

Emek Sineması için toplanan grup, önce 1 Nisan günü topluca sinemanın tadilat gerekçesiyle kapatılmış bariyerlerini aşıp kilitli kapısını kırarak içeri girdiler ve beraberlerinde giden basın mensuplarıyla beraber Emek Sineması’nın son halini görüntülediler. 100 yıldan fazladır binlerce film gösterimi için milyonlarca kişiye ev sahipliği yapmış olan Emek Sineması’nın balkonu yıkılmış, ön kollukları sökülmüş, arkadakilerin üzeri ise inşaat atıklarıyla dolmuş.

Emek Sineması’nın bu durumu basında geniş yer bulunca bu kez daha genel bir çağrı yapılarak tüm sinemaseverler 7 Nisan günü Emek için yapılacak eyleme çağrıldı. Bu eylemde, aralarında Tuncel Kurtiz, Zafer Algöz, Rıza Kocaoğlu, Onur Ünlü, Harun Tekin ve Cem Davran gibi isimlerin de bulunduğu grup, Taksim’den sinemanın bulunduğu Yeşilçam Sokağı’na yürüdü. Burada yapılan konuşmalarla Emek Sineması’nın yıkılmak istenmesi protesto edildi. Film festivali için İstanbul’da bulunan Costa Gavras da eyleme katılarak destek verdi. Konuşmaların ardından Emek Sineması’na gitmek için Yeşilçam Sokağı’na girenlere, polis tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Aralarında SİYAD üyesi sinema yazarı Berke Göl’ün de olduğu 4 kişi kelepçelenerek gözaltına alındı. Gözaltına alınanların götürüldüğü Beyoğlu Polis Karakolu önünde toplananlar, sloganlarla hem Emek Sineması’nı savunanlara polisin sert müdahalesini hem de yapılan gözaltıları protesto etti.

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel’in de karakola gelerek bilgi almasından sonra gözaltına alınanların savcılığa götürüleceği bilgisi verildi. Gecenin geç saatlerinde Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen 4 kişi, sonrasında serbest bırakıldı.

Polisin bu sert müdahalesi bir hafta boyunca medyada da tartışıldı. Devletin yetkilileri her zaman olduğu gibi polisi koruyarak “eylemin izinsiz olduğunu, bu nedenle yapılan müdahalenin yerinde olduğunu, polisin de yetkisi dahilinde orantılı güç kullanıldığını” ifade eden açıklamalarda bulundular.

Bu güne değin birçok yıkımda gazını, suyunu ve copunu kullanmaktan çekinmeyen polisin şiddetinin hedefinin bu kez tanınmış sinemacıların olması, bu tür yıkım haberlerine yer vermeyen medya için yeni bir malzeme olmuş oldu.

Bu olaydan bir hafta sonraki Emek eylemi, işte bu tartışmaların gölgesinde ama bu kez gazsız ve susuz tamamlandı. Eyleme destek veren isimler arasında oyuncular Nurgül Yeşilçay, Kenan İmirzalıoğlu, Güven Kıraç, Rıza Kocaoğlu, Berrak Tüzünataç, şarkıcı Can Bonomo ve yönetmen Yüksel Aksu gibi isimler de vardı.

Bu eylemde “Sanatçılar örgütleniyor, sanat özgürleşiyor” sloganlarının yazılı olduğu pankartlar dikkat çekiciydi.

Şehrin en merkezi yerlerinin yeni sahiplerine sunulması projelerinde sıranın Emek Sineması’na geldiği biliniyor. Dileyelim, sanatçılar, duyarlılıklarını diğer yıkımlarda da gösterirler. Çünkü dedikleri gibi: “Kurtuluş yok tek başına”!

Meydan Gazetesi Sayı 9, Nisan 2013

Paylaşın