Üniversitelerde Faşist Saldırılara Geçit Yok

Sayı 9, Nisan 2013

Dicle Üniversitesi’nde Hizbul-kontra ve Polis İşbirliği

8 Nisan günü Dicle Üniversitesi’nde Kürt öğrenciler ve Hizbullahçılar arasında çatışmalar yaşanmıştı. Hizbullahçılar Kürt öğrencilere sopa, satır ve silahlarla saldırmış ve bu saldırıya hiçbir şekilde müdahale etmeyen polis yaşananların üstüne Kürt öğrencilere gaz bombalarıyla saldırmıştı. Çatışmada biri bıçakla olmak üzere, altı Kürt öğrenci yaralanmıştı. Üniversite çatışmalar sonrasında kullanılmaz hale gelmiş, Kürt öğrencilere saldıran Hizbullahçılar, polis eşliğinde kampüsten çıkartılmıştı. 10 Nisan gününe kadar devam eden çatışmalarda ise biri ağır olmak üzere üç Hizbullahçı yaralanmıştı. Çatışmalar nedeniyle Dicle Üniversite’sinde öğrenime ara verilmişti.

Üç gün süren çatışmalar sonrası düzenlenen operasyonlarda 61 kişi gözaltına alınmıştı. 51 kişi, 13 Nisan günü savcılık ve emniyet sorgularının ardından serbest bırakılırken 10 kişi tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Son olarak ise sekiz kişi “kamu malına zarar vermek”, “güvenlik güçlerine saldırmak” ve “örgüte üye olmak” suçlamasıyla tutuklandı.

Dicle Üniversitesi’ndeki Saldırılar Protesto Edildi

10 Nisan Çarşamba günü DÖDEF’in (Demokratik Öğrenci Dernekleri Federasyonu) çağrısıyla, polis kovalamacası sonucu kendini Dicle Nehri’ne atarak hayatını kaybeden Murat İzol’un katledilmesine ve Dicle Üniversitesi’ndeki Hizbul-kontra saldırılarılar başta olmak üzere üniversitelerde yaşanan faşist saldırılara karşı Taksim’de bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamayı okuyan Rojdam Karakaş, Kürt genci Murat İzol’ün, polis tarafından öldürüldüğünü hatırlatarak, Dicle Üniversitesi’nde üç gündür süren çatışma ve saldırıların devletin provokasyonu olduğunu belirtti.

Karakaş, “Artık bu saldırılar karşısında görev üniversite gençliğinindir. Polisiyle, rektörüyle, özel güvenliğiyle, taşeron faşist gruplarıyla bu abluka kırılmalıdır” dedi.

12 Nisan günü İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin Dicle Üniversitesi’nde Hizbullahçıların Kürt öğrencilere yönelik saldırısını protesto eyleminde ise yüzlerinin kapatan 30 kişilik bir grup tekbir getirerek taş, sopa ve soda şişeleriyle öğrencilere saldırdı. Açıklamanın ardından “Dicle’nin hesabı sorulacak” sloganları atan öğrenciler, üniversiteye toplu giriş yaparak kampüs içinde eylemlerini sonlandırdılar. Bir gün sonrasında İstanbul’daki üniversite öğrencileri yine Taksim Meydan’ında toplanarak üniversitelerde yaşanan faşist saldırıları protesto etti.

Meydan Gazetesi Sayı 9, Nisan 2013

Paylaşın