"Utanç" İçinde Uyu Thatcher

Sayı 9, Nisan 2013

İngiltere'de işçi sınıfı düşmanı olarak bilinen Thatcher'in ölüm haberi coşkuyla kutlandı.

Britanya’nın en uzun süre iktidarda kalmış eski başbakanı Margaret Thatcher’ın ölümü, hem Britanya’da hem de dünya kamuoyunda çokça yer etti. 1979-1990 yılları arasında Birleşik Krallık Başbakanı olan Thatcher, görevde olduğu süre içerisinde getirdiği uygulamalarla kapitalizmin Britanya’daki uygulayıcısı olmuştu. ABD Başkanı Ronald Reagan’la işbirliği yaparak dünya ekonomisinde belirleyici olan, uygulamaya koyduğu liberal politikalarla Britanya’da emekçileri sömüren, ekonomiyi enkaza çeviren Thatcher, iktidarda olduğu süre boyunca patronlardan alınan vergileri azalttı, zengini daha da zenginleştirip yoksulu daha da yoksullaştırdı.

Ölümünün ardından Margaret Thatcher karşıtları Britanya sokaklarında kutlamalar yaptılar. İskoçya ve İrlanda’da “Cadıdan Kurtulduk” sloganıyla sokaklara dökülen yüzlerce insan, kapitalizmin Britanya’daki uygulayıcısının ölümünü kutladı.

Margaret Thatcher’ın ölümünden sonra “Devlet Cenazesine Hayır” başlığıyla bir kampanya başlatan Thatcher karşıtları, Margaret Thatcher’ın cenazesinin “özel sektör tarafından fonlanıp idare edilmesi”ni isterken; yönetmen Ken Loach ise “Cenaze törenini ihaleye açalım, en düşük fiyata verenlere bırakalım… Kitlesel işsizlik, fabrika kapatma, telef olmuş bir toplum, bütün bunlar onun mirası. Bir savaşçıydı ve düşmanı İngiliz işçi sınıfıydı” açıklamasını yaptı.

Uyguladığı politikalar nedeniyle “Demir Leydi” lakabını alan ve yoksullaştırdığı bir neslin nefretini toplayan Margaret Thatcher, bu topraklarda da özelleştirmelerin, liberal politikaların etkileyicisi oldu. Thatcher döneminde başbakanlık yapan Turgut Özal, onun izlediği politikadan etkilenerek ekonomiyi IMF’ye açmış, özelleştirme uygulamalarına başlamış ve ekonomik adaletsizliğin en belirleyici isimlerinden olmuştu.

Meydan Gazetesi Sayı 9, Nisan 2013

Paylaşın