Hopalılar Katil LTB’ye Kepenk Kapattırdı

Hopa’da planlanan Güneşli HES projesine karşı LTB mağazaları önünde Erva Enerji şirketinin planladığı projeyi protesto eyleminde, Little Big mağazası içerisinde pankart açan Karadeniz İsyandadır Platformu aktivisti arkadaşlarımızın üzerine kepenk indirilerek mağazaya kapatılmaya çalışıldı.

İçeride kalan KİP aktivistleri mağaza yöneticileri ve sivil polisler tarafından darp edildi. Bu sırada kalabalığa yaklaşan sivil polisler bir arkadaşımızı da gözaltına almaya çalıştı.

Eylem Galatasaray’a doğru devam ettikten sonra da LTB mağazası uzun bir süre kepenklerini açamadı.

Eylem Galatasaray Meydanı’nda yaklaşık iki yüz kişilik büyük bir horonla son buldu.

**

Artvin Hopa’da planlanan Güneşli HES projesine karşı Beyoğlu’nda yüzlerce Hopalı, İstiklal Caddesi üzerindeki Little Big mağazaları önünde Erva Enerji şirketinin planladığı projeyi protesto etti.

Zendit ve Dzarğina köyleri, Şelale deresi üzerinde yapılmak istenen HES projesine karşı Hemşince, Lazca ve Türkçe dövizlerle Taksim’den Galatasaray Meydanı’na yürüyen yüzlerce kişi “bir kot markası olarak bildiğimiz LTB’nin patronlarına ait HES’çi Erva Enerji, Hopa’da sert kayaya çarpmıştır” dedi.

Mağaza kapısında “LTB-Erva Enerji Suyuma Dokunma” pankartı açan iki kişiye LTB yöneticileri ve sivil polisler müdahale etti. Kepenklerin kapatılması üzerine sıkışma tehlikesi geçiren eylemciler, içeride kaldıkları sırada darp edildiklerini söyledi.

Eylemde Hemşince “Şinemig Ğheçesnoğuk Khelğhenud Pon Enoğuk” (Yapmayın Yıkacağız Başınıza İş Açacağız) ve Lazca “Xopa Ti Ezdums” (Hopa İsyandadır) dövizleri açıldı; “Su Haktır Satılamaz”, “Şirket Talan, Kanun Yalan, Hopalılar İsyanda, İsyana Devam”, “Katil Little Big” sloganları atıldı.

Hopa Dereleri Koruma Platformu adına Zendit köylüsü Levent Yılmaz şunları söyledi:

“Kapitalizm doğa, insan ve yaşama dair ne varsa hepsine karşı azgın ve sistemli bir saldırı içinde. Baraj, otoyol, nükleer ve HES’lere karşı doğa meşru müdafaa halinde.”

“Bilmesi gerekenler, Hopa halkını muhalif kimliği ve örgütlülüğü ile iyi bilirler. Türkü, Lazı, Hemşinlisi, Gürcüsü, Poşası ile Hopa halkı HES yaptırmayacak.”

“Ne alternatif sunuyor, ne hodri meydan diyoruz; önerimiz net: Erva yol yakınken Hopa’dan elini çeksin!”

“Sakın yasalara uymak gibi bir gerekçeye sığınmayın. Uyduğunuz, sermayenin talan yasaları; otoyol ucubesini Karadeniz sahiline saplayan, Çoruh’u harabeye çeviren, Allianoi’de tarihi kuma gömen yasalar. Sizleri suyumuzun yakınına bile yaklaştırmayacağız.”

Munzur Koruma Kurulu’ndan Hasan Şen de “Bizler Dersim, Artvin, Hasankeyf, Loç’tanız ve tüm nehirlerin özgür akması için mücadele edeceğiz” dedi.

Dayanışma