Devlet İnkar, Gençler Reddediyor

İktidarların kurguladığı kanlı militarizm oyununa, yoksayma ve asimilasyon politikalarına karşı gençler devletin askeri olmayacağını açıkladı.

Harbiye orduevi önünde yapılacak basın açıklaması için 13.00’te Trt İstanbul radyo’su önünde buluşan vicdani retçiler, barış anneleri ve savaş karşıtları polis barikatı engellemesiyle karşılaştı.

Trt İstanbul radyosu önünde yapılan basın açıklaması esnasında ”İnkâr ve imhacı ordunun bir neferi olmayacağız”, ”Biz barışa inanıyoruz” ozalitleri ve “Halk vicdanı orduyu reddediyor”, “Biz katliamcı olmayacağız”, “Şerzan Kurt’un katillerine asker olmayacağız” yazan dövizler taşındı.

Eylemde ”t.c’nin askeri olmayacağız” , ”Öldürmiycez,ölmiycez,kardeş kanı dökmiycez” , ”Askere gitme, kardeş kanı dökme”, ”Reddet diren hayır de askere gitme” sloganlarıda atıldı.

Kürt Vicdani Ret Hareketi adına okunan bildiride kürt gençlerinin açıkladığı vicdani retlerin her geçen gün arttığını vurgulanırken, militarist devlet kurumlarının dünden bugüne halkın üzerinde uyguladığı tahakküm ve zulüm politikasına gençlerin ortak olmayacağı belirtildi. Askere giden kürt gençlerinin kimlikleri nedeniyle tehdit edildiği, işkence gördüğü ve intahar etti yalanıyla öldürüldüğü dillendirildi.

Barış İçin Vicdani Ret Platformu adına yapılan açıklamada ;
”Bu topraklar üzerinde Kürt halkına karşı sürdürülen inkâr ve imha politikasının sonucu olarak yaşanan savaşta, son 30 senede 40bin insan öldü. Binlerce köy boşaltılıp, milyonlarca insan göçe zorlandı. On binlerce faili meçhulün ve kayıpların akıbetleri hala belirsiz. Savaşın coğrafyasında kazma vurulan her yerden kemikler çıkıyor. Ve anneler artık çocuklarına değil, onların kemiklerine kavuştukları için seviniyorlar. Vietnam Savaşı gibi bir bataktan Amerikan halkının kurtulmasına çok büyük katkı sağlayan savaş karşıtı on binlerce genç, “vatan haini” suçlamalarını, hapis cezalarını göze alarak askere gitmediler. Ve savaşı durdurdular. Bu topraklarda yaşanan savaşın bitirilmesi ve daha büyük yıkımların yaşanmaması için, bizlerin de en başta bizlere dayatılan zorunlu askerliği dolayısıyla yaşanan bu savaşa ve katliamlara ortak olmayı reddetmemiz gerektiği açıktır. Bizler; bu savaşa bir son vermek için bir adım atılması gerektiğini ifade ederek 24 Aralık 2009’da “Barış için Vicdani Ret” kampanyasını başlattık. Her kesimi bu kampanyaya katılmaya, savaşın unsuru olmamaya, zorunlu askerlik sistemini reddetmeye çağırdık. Tüm vicdani retçilerle dayanışma içinde olduk ve olmaya devam edeceğiz. Hiçbir şey, kendi dağlarına bombalar yağdırmaya, kendi köylerine mermiler sıkmaya zorlanan Kürt gençlerinin vicdanlarının, bu savaşı reddetmesinden daha doğal olamaz.” ifadelerine yer verildi.

Platformlar adına yapılan açıklamaların ardından 2 genç vicdani ret metinlerini okurken yaklaşık 60 kişide bildirinin altına imzalarını atarak vicdani retlerini açıkladılar. Sebahat Tuncel’de söz alarak, gençlerin militarizme karşı bu duruşunun her zaman yanında olduğunu vurguladı.

Basın açıklamasından sonra sloganlarla yürüyen gençlerin yolunu kesen polislerle kısa süreli yaşanan gerginlik yaşandı. Taksim meydanına giden yolun engellenmesiyle sloganlar eşliğinde dolapdere yoluna sapılarak eyleme son verildi.

Sokak