Onbaşı savaşa, polis retçilere karşı!

“Savaş, insanlar için olduğu kadar doğa için de bir yıkımdır. Bu yıkıma ve utanca ortak olmayın. Savaşın bir parçası olmayın. Zorunlu askerliği reddedin, savaşa son verin. Şu anda dünyanın bir çok yerinde eylem yapan savaş karşıtları gibi bizler de vicdanının sesini dinleyen onbaşı Joe Glenton’a yöneltilen bütün suçlamaların derhal kaldırılmasını istiyoruz”

Bugün (5 Mart) saat 11.15’de, İstanbul-Tepebaşı’ndaki İngiliz Konsolosluğu önünde biraraya gelen Barış İçin Vicdani Ret Platformu’ndan insanlar ”Onbaşı Savaşa Karşı” pankartı açarak, bugün mahkemeye çıkarılacak olan, savaş karşıtı İngiliz asker Joe Glenton’a destek için bir basın açıklaması yaptılar.

Etkinlik, kapıdaki polisler tarafından engelenmeye çalışıldıysa da başarılı olamadılar. Açıklama sona erdikten sonra bu kez de sivil polisler bir kişinin kimliğini görmek istediler. Buna da tepki gösterildi. Ancak polisin ısrarına karşı bu kez tüm katılımcılar, tepki olarak kimliklerini çıkarıp verdiler. Polis kısa bir süre sonra bütün kimlikleri iade etti.

Merhaba,

Onbaşı Joe Glenton, 27 yaşında, 2004 yılında orduya katıldı ve 2006’da Afganistan’da Kandahar’a gönderildi. 2007’de firar etti. 2 yıl sonra kendisi teslim oldu. Eğer bugün (5 Mart) yapılacak mahkemesinde suçlu bulunursa; “firar suçu”ndan ötürü 2 yıl hapis cezası ile karşı karşıya.

Başbakan Gordon Brown’a geçen Haziran’da yazdığı mektubunda; “Afganistan’daki savaş -terör riskini- düşürmüyor. Afganistanlıların yaşamlarını iyileştirmiyor, yaşamlarına ve ülkelerine, ölümü ve yıkımı getiriyor. Britanya’nın orada hiçbir işi yok. Sizden askerlerimizi eve getirmenizi diliyorum bayım” demişti. Son yapılan komuoyu araştırmasında İngilitere’de yaşayan insanların %62’si askerlerin derhal ya da gelecek yıl geri dönmesini istediğini söyledi.

Bizler de, Joe Glenton gibi düşünüyoruz. Aynı Afganistan’daki gibi savaşın bir yıkım olduğunu, acı ve ölüm getirdiğini, askerlerin bu utancı yaşamaktansa evlerine dönmelerini istiyoruz.

Bu isteğimizi topraklarımızda yaşanan savaş için de dile getiriyoruz. 26 yıldır sürmekte olan savaş, 40 bin insanın ölümüne, binlerce faili meçhul cinayete, binlerce köyün yakılıp boşaltılmasına, 300milyar doların harcanmasına yolaçtı. Kürtlere acı ve ölüm, askerlere utanç getirdi.

Geçtiğimiz Salı günü, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde, 27 yaşında, 2 çocuk babası, 5 aylık asker olan Muhammed Serdar Delice aynı onbaşı Joe Glenton gibi, yaşanan savaşın bir parçası olmayacağını ifade ederek vicdani reddini açıkladı ve şöyle dedi:

“5 aylık askerlik süresi, neyin ne olduğunu görmeme vesile olmuştur. Zulme karşı sessizlik zulümdür. Kendimize hayali düşmanlar yarattık. Kürt kardeşlerimizi hedef aldık. Bundan sonra asker değilim, askerlik görevini reddediyor, vicdani reddimi açıklıyorum”

Barış İçin Vicdani Ret Platformu olarak buradan bir kez daha sesleniyoruz: Savaş, insanlar için olduğu kadar doğa için de bir yıkımdır. Bu yıkıma ve utanca ortak olmayın. Savaşın bir parçası olmayın. Zorunlu askerliği reddedin, savaşa son verin.

Şu anda dünyanın bir çok yerinde eylem yapan savaş karşıtları gibi bizler de vicdanının sesini dinleyen onbaşı Joe Glenton’a yöneltilen bütün suçlamaların derhal kaldırılmasını istiyoruz.

Askere gitme, kardeş kanı dökme!
Reddet diren hayır de! Asker gitme!
Öldürmiycez ölmiycez kimsenin askeri olmıycaz!

Barış İçin Vicdani Ret Platformu

Sokak