Savaşta öldürülen çocuklar için yürüyüş

İnsan Hakları Derneği’nin çağrısıyla Taksim Tramvay Meydanı’nda toplanan yüzlerce insan 25 Temmuz’da Van’da ailesiyle birlikte pikniğe giderken askerler tarafından başından vurulan 16 yaşındaki Canan Sadık ve devletin kolluk güçleri tarafından öldürülen tüm Kürt çocukları için yürüdü. Eyleme DAF da katılarak destek verdi.

Canan Sadık’ın resimlerini ve öldürülen çocukların isimlerinin yazılı olduğu pankartlarıın taşındığı yürüyüşte sık sık “Savaşa hayır, çocuklar öldürülmesin”, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi”, “Savaşın sesini sustur, barışın sesini yükselt” sloganları atıldı.

Burada İHD Derneği Şube Başkanı Abdülbaki Boğa ve Bir Göz De Sen Ol İnisiyatifi adına Sezai Temelli bir basın açıklaması yaparak vaşaın ve çocuk ölümlerinin son bulması çağrısı yaptı.

Devlet tarafından öldürülen Kürt çocuklardan bazıları:

Ceylan Önkol. Henüz 14’ündeydi.

Mehmet bebek 18 aylıktı. Başına gelen gaz bomasıyla öldürüldü.

Çobanlık yapan 16 yaşındaki Caziye Ölmez. Başına sıkılan kurşunlarla öldürüldü.

10 yaşındaki Hakan Uluç başına ve karnına sıkılan 3 kurşunla öldürüldü, o da çabandı.

Bir polis panzeri zafer işareti yapan 8 yaşındaki Maziye Aslan’ı ezdi.

12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ın bedeninden 13 kurşunla katledildi.

Çamurlu bir tarlanın kıyısında sırtından vurulan Mehmet Nuri, daha 14 yaşındaydı.

Bunlar son 20 yılda öldürülen 351 çocuktan bazıları, cinayetlerin ortak noktası askerin ve polisin hedef gözeterek ateş açmasıydı. Ancak her seferinde kasıt olmadığı ve çocuklarının “terörist” sanıldığı için öldürüldüğü açıklandı. Tıpkı öldürülen 351. Kürt çocuğu Canan hakkında Van Valisi’nin açıklamasında olduğu gibi.

Van Valisi Münir Karaloğlu, Canan Saldık’ın asker kurşunuyla öldüğünü itiraf etti. Karaloğlu, ‘Bu olayda bir kasıt yok’ dedi. Canan’ın dayısı Fatih Şan, kurşunun suikast silahına ait olduğunu söyledi.

Sokak