‘ZULME KARŞI SESSİZLİK ZULÜMDÜR’

Vicdani retçi Muhammet Serdar Delice, 29 Kasım gününden bu yana Kasımpaşa Askeri Cezaevi’nde tutuluyor. Barış İçin Vicdani Ret Platformu, ailesi ve avukatı Mahir Orak, bugün Kasımpaşa Askeri Cezaevi’nin bulunduğu Kuzey Deniz Saha Komutanlığı önünde basın açıklaması yaptı.
İlk olarak söz alan Avukat Orak, görüştüğü Delice’nin kendisine “askeri tutukevinde yönetimin bilgisi dahilinde şiddet gördüğünü, fiziksel ve psikolojik baskıya maruz kaldığını” söylediğini belirtti. Müvekkilinin “yol tutuklaması” adı altında tutuklandığını ancak halen yargılanacağı yer olan Malatya Askeri Mahkemesi’ne gönderilmediğini kaydeden Avukat Mahir Orak, “Bu yolla yıldırılmaya çalışılan Delice’nin ayrıca adil yargılanma hakkı da ihlal edilmektedir” dedi.
Avukat Orak, Türkiye’de hala bir hak olarak tanınmayan vicdani reddin artık görmezden gelinemediğini belirterek, “Bir ara Adalet Bakanı’nca dillendirilen, sonrasında Başbakan’ın çıkışı ile sümen altı edilen ‘vicdani ret düzenlemesi’ yeniden gündeme alınmalı ve Muhammet Serdar Delice gibi bir çok mağdur bu haktan faydalandırılmalıdır” diye konuştu.

Orak’ın ardından Barış İçin Vicdani Ret Platformu adına açıklama yapan Merve Orhun, “Bizler vicdani retçi arkadaşlarımızın maruz kaldığı işkenceleri ve işkencecileri biliyoruz. Daha önce Mehmet Bal, Mehmet Tarhan, Halil Savda, Enver Aydemir ve İnan Süver’e de yapıldığı gibi şimdi de vicdani retçi Muhammed Serdar Delice işkencelerle yıldırılmaya çalışılıyor. Bizler bu ölüm naraları atan zihniyetin işkence politikalarını yakından tanıyoruz” dedi.
AİHM’in Türkiye’yi retçilerin uğradığı haksızlıklar nedeniyle bir çok kez mahkum ettiğini anımsatan Orhun, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz günlerde gene bir başka tutuklu vicdani retçi İnan Süver için verilen ‘vicdani ret konusunda yasal bir düzenleme yapılması durumunda hükümlünün kalan infazının her zaman yaptırılabileceğe dikkate alınarak, mevcut durum karşısında infaza devam edilmesinin hükümlü açısından ileride telafisi imkansız zararlar vereceğinden, devam eden cezalarına ait infazın durdurulması’ kararı, vicdani retçi Muhammed Serdar Delice’ye de uygulanmalı ve Muhammed derhal serbest bırakılmalıdır.”
Basın açıklamasına bir süre önce tahliye olan vicdani retçi İnan Süver ve eşi de katıldı.

Sokak