Hasankeyf’i yaşatmak için fidan dikildi

Hasankeyfi Yaşatma Girişimi, Ilısu Baraj ile sular altında kalma tehlikesi altına olan Hasankeyf için fidan dikme şöleni yaptı.

Bu yıl 4.’sü düzenlenen şölen için Hasankeyf köprü başında toplanıldı. Eyleme, bölge halkının yanı sıra, İtalya, Almanya, Fransa, Bask ve Katalonya’dan uluslararası delegeler, Batman Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, BDP, Devrimci Anarşist Faaliyet, Tüm Bel Sen, Petrol-İş Sendikası, Doğa-Der ile Batman ve çevre illerden çok sayıda demokratik kurum temsilcisi katıldı.

Kitle, “Hasankeyf ve Dicle Vadisi’ni ağaçlandırıyoruz. Umut ve yaşam ekiyoruz” yazılı pankart açarak, arbedeler eşliğinde yürüyüşe geçti.

Ilısu Nehri kenarında bir açıklama yapan Hasankeyfi Yaşatma Girişimi’nden Ömer Faruk Akyüz, AKP Hükümetinin Ilısu Baraj projesinde ısrar etmesine tepki gösterdi. Akyüz, barajın, Hasankeyf’in tarihi ve kültürel mirasını yok edeceğini ve on binlerce insanı yerinden edeceğini söyledi.

Ömer Fakuk Akyüz, bölgedeki Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarının bölgenin kalkınmasına katkı sunmadığını söyledi, buraya yapılacak barajın da katkı sunmayacağı gibi doğanın dengesini bozacağını belirtti.

Akyüz, Hasankeyf’in, Mezopotamya’nın kuzeyinde yer aldığını, dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olduğunu ifade etti. Akyüz, şöyle konuştu: “Dicle Vadisi’ni suni göle çevirmekle sonuçlanacak Ilısu Baraj Projesi’ne karşı umudumuz ve direncimizi daha diri tutmak için fidan dikmeye devam ediyoruz. Dikilecek her fidanın, tehlike altında olan Hasankeyf ile dayanışmanın sembolü olacağını ve kurtuluş umudu olarak yeşereceğine inanıyoruz.”

Açıklamanın ardından fidan dikimine geçildi. Devrimci Anarşist Faaliyet, Bask delegeleriyle beraber sular altında bırakılmak istenen Hasankeyf’e fidan diktiler ve Bask Ülkesi’nin bayrağını açtılar.
9518haber-alman-parlamenterler-hasankeyfte-fidan-dikti_2010_39684-3

Toprak