Şirketin kapısına dayandık “LOÇ’TA BORUNUZ ÖTMEZ”!

Kastamonu Cide ve Artvin Hopa Loç Vadisi’nde santrale hayır diyen yöre halkı, santral inşaatını yapan şirketi yumurta ve boru yağmuruna tuttu, “Loç vadisi darda, sarı yazma isyanda”, “Devlet Su İşleri, bırak bu işleri” diye haykırdı.

Cideliler ve Hopalılar, bugün yaşam alanlarına santral yapılmasına karşı eylem yaptı. Öğle saatlerinde Kabataş Vapur İskelesi’nde toplanan santral karşıtları, “Loç Vadisi’nde bizim borumuz öter”, “Sarı yazma isyanda”, “Karadeniz isyanda” yazılı pankartlar açtı.

Yaklaşık 200 kişi, rengarenk yöresel kıyafetlere, Rıfat Ilgaz’la, Cide ile özleşleşen sarı yazmaları, HES’lere karşı döviz ve pankartlarıyla renkli görüntüler oluşturdular. Eylemde tulum sesi ile davul zurna sesi iç içe geçti, bir yanda köçek oynandı, diğer yanda horon tepildi.

Karadenizliler kararlı duruşuyla da dikkat çekti. Kitle, Kabataş İskelesi’nden HES inşaatı ihalesini alan şirketin genel merkezinin bulunduğu Tophane’ye kadar caddenin bir bölümünü trafiğe kapatarak yürüdü.

Yürüyüş sırasında sık sık, “Santral yapma boşuna, yıkacağız başına”, “Loç vadisi darda, sarı yazma isyanda”, “Devlet Su İşleri, bırak bu işleri”, “Topraklar, nehirler, sermaye zahirler” sloganları atıldı.

ŞİRKETİN KAPISINA DAYANDILAR
Yürüyüş, Cide’de HES yapımı ihalesini alan Orya Elektrik’in Tophane’deki genel merkezinin önünde sona erdi.
Kitle, polis koruması altına alınan şirketin kapısına, HES için bölgede döşenen boruları simgeleyen, borulardan yapılmış siyah çelengi bıraktı. Ortak açıklamayı okuyan Erdinç Ay, şirketin ÇED raporlarını hiçe saydığını, yöre halkını birbirine düşürdüğünü söyleyerek, “Biz bugün buraya bu şirketi uyarmaya geldik. Bir dahaki gelişimizde çadır kuracağız” dedi.

Cide ve Hopa halkının ortak eylemine Kastamonu Derneği, Derelerin Kardeşliği Platformu, Munzur’u Koruma Kurulu destek verdi.

Munzur ve Hopa’da yapılmak istenen santrallerle ilgili yapılan açıklamada da, “Ağaçlarımızı, topraklarımızı, mezarlarımızı sermayeye kaptırmayacağız. Karadeniz’de 450-500 HES projesi var. Hançeri tek tek sokuyorlar. O zaman hep birlikte karşı koyacağız” denildi.

‘EYLEM BİTTİ’ ANONSUNA RAĞMEN
‘Eylem bitti’ anonsuna rağmen öfke dinmedi. Orya İş Hanı, kitle tarafından yumurta yağmuruna tutuldu. Halk, yanlarında getirdikleri boruları parçalayarak binaya fırlattı. Polisle eylemciler arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

Etkin Haber Ajansı / 29 Mayıs 2010 Cumartesi

Toprak