Sarı Yazma ve Karadeniz İsyanda

LOÇ Vadisine yapılmak istenen HES’lere hayır demek için mücadele eden ve “Sarı Yazma” isyanda sloganıyla yola çıkan Cideli HES karşıtları ve “Karadeniz İsyandadır Platformu” üyeleri ortak eylem yaptı.

Rıfat Ilgaz`ın memleketi olan Cide ilçesinde “Sarı Yazma” isyanda sloganıyla yola çıkan Cideli HES karşıtları, Cumartesi günü itibariyle bölgede çadır kurarak HES`lerin kurulmaması için nöbet tutmaya başlayacak. Kastamonu İdare Mahkemesi`nde süren davaları sonuçlanana kadar doğa severler bu nöbetlerini sürdürecek. Cide`nin dışında Türkiye`nin ve Kastamonu`nun bir çok bölgesine kurulmak istenen HES`e karşı olduklarını belirten çevreciler ve bölge halkı adına Nasrullah Meydanı`ndaki eylemde basın açıklamasını Zafer Kecin okudu.

Topraklarının kendilerine sorulmadan gasp edildiğini belirtilen Kecin açıklamasında şunları söyledi; “Yüzyıllardır özgürce ve kimsenin eli değmeden yaşadığımız bu topraklara bugün şirketler bizlere sormadan ve hukuksuzca el koyuyor. Yaşam alanlarımıza kazıklar dikiyorlar. Böylece biz ata yadigarı topraklarımızdan kovulmanın eşiğine gelmiş durumdayız. 72 yaşındaki gazi Muharrem amcanın `Ast üstü sayacak, üst astı sevecek, biz üstümüzü seviyoruz, üstümüz bizi hiçe sayıyor` sözleri aslında devletin ve şirketlerin halkı yok saydığını gözler önüne seriyor.”

Açıklamada bu durumun kabul edilmeyeceği ifade edilerek şu görüşlere de yer verdi: “Şirketlerin sularımızı ve topraklarımızı elimizden almasına ve bizleri yerimizden yurdumuzdan etmelerine izin vermeyeceğiz. Arazilerimize iznimiz alınmadan çakılan kazıklar yerlerinden sökülecektir. Bizler köylerimizde her türlü hukuk dışı ve insanlık dışı uygulamalara sonuna kadar karşı koymaya kararlıyız ve karşı koyacağız. Türkiye`nin dört bir yanını saran bu talan projelerini Loçlular olarak reddediyoruz. Karadeniz İsyandadır Platformu`nun düzenlemiş olduğu Yaşam Yolculuğu`na Loç Vadisi Platformu`da katılmış ve görmüştür ki köylüler yasal süreçleri beklemeleri konusunda uyarılırken şirketler vadileri hızla talan etmektedir. Bu yüzden Loç vadisinde faaliyet gösteren Orya Enerji vadimizden çıkana kadar suyumuzun başında nöbet tutmaya kararlı olduğumuzu ilan ediyoruz. Bizim gibi canı yanan ve yaşamına sahip çıkan bütün insanları derdimize ortak olmaya bizlerle beraber nöbet tutmaya çağırıyoruz.Hiçbir proje halka zorla dayatılarak gerçekleştirilemez. Bu su, bu toprak, bu vadi, bu yaşam bizimdir.”

Toprak