Termik Santraller Hayatımıza Girmeden!

Kömürle çalışan termik santral projeleri süreci sessizce ve hızlı bir şekilde ilerliyor. İktidar canlıların hayatını bu şekilde etkileyecek projeleri sinsice hazırlamakta. Oldu bittiye gelebilecek kadar masum mu bu projeler. Bu kadar önemli bir konuda haber değeri düşürülmesi ve bir nevi hasıraltı edilmesi bizim açıdan önemlidir.

Şu an 47 kömürle çalışan termik santral projesi var. Kaç megavat, hangi ilde kaç tane yapılacak olması bile planlandı. Coğrafyamızı mayın tarlasına dönüşecek, tehlikelerinden insanlar ve hayvanlar bihaber olacak. Doğalgaz zamları, elektrik zamları arkasından 47 termik santral projesi o kadar zorunlu şekilde hayatımıza sokacak ki iktidar, oluşacak tepkiyi minimuma indirmiş olacak. Mecbur kaldık, yapmak zorundayız gibi lafları yakında duyarız.

Türkiye ‘de termik santraller linyitle çalışacak doğal olarak. Türkiye de bol miktarda bulunmakta ama düşük kalitede olması son derece kirlenmeye sebep olacak.

Havaya salınan zehirli gazlar kar ve yağmurla bitki ve hayvanlara direk etki yapacak. Toprağın mineral yapısı bozulacak. İklim değişikliği, toprağın yapısının değişmesi, kanserojen etkilerin canlılarda görünmesi, asit yağmurları, erozyonlar, suların kirlenmesi, tarım arazilerinin yok olması, dağların içinin oyulması nedeniyle oluşacak göçükler. Saymakla bitmeyecek bu söylediklerimiz. Sonucunda hem biz insanlar ve hayvanların yaşam alanlarına saldırı, doğaya geri dönüşümsüz olacak olan etkileri görünecek. Kayıtsız kalmanın sadece birkaç kapitaliste faydası olacağını tahmin edersiniz.

Bu konuda gökovada yapılan termik santral yapımı bize iyi bir örnek teşkil eder. Orda ilk başta insanlar istemiyordu. İktidar bilinçli bir şekilde elektrik kesintileri yaptı. Bir saat iki saat elektrik kesintileri arkası. En sonunda ordaki tepki azaldı. Elektrik istiyosanız karşı olmayın tarzında politika tepkiyi önledi. Başarılı da oldu maalesef.

Şindi de gidişat buna benziyor. Elektrik zamları ve doğalgaz zamları arkasında evlere gelen yüksek faturalardan sonraki oluşacak tepkiden sonra bu 47 termik santral birden önümüze sürülecek. Sanırım bu da seçimden sonraki zamanda denk geleceğini tahmin ediyorum.

Ne yapabiliriz kısmında bizlerin bunu çevremizdeki insanlarla paylaşması, yayması gerekmekte ilk başta. Doğaya karşı topyekun yapılan bu saldırı yaşam alanlarımıza karşı yapılan saldırıdır. Geç olmadan, tekrar aynı filmi seyretmemek için ekolojist duyarlılığımız hep canlı kalsın.

Toprak