Yunanistanda Meydanlar Alevleniyor!

Yunanistan’ın başkenti Atinada, hükümetin bütçe açığını gidermek için uyguladığı “Kemer sıkma politikalarına” protesto eden eylemciler başkent Atinayı alevler içinde bıraktı.

Yunan parlamentosunun da bulunduğu Sindagma meydanında eylemciler polisle çatıştı. Meydandaki 2 otele molotof kokteyli ile saldırılarak ateşe verildi. Polis eylemcilere göz yaşartıcı bomba ve biber gazı ile müdalede bulunurken eylemciler taşlar, sopalar ve molotof kokteyleri ile karşılık verdi. Eylemciler “Artık köle gibi yaşamayacağız”, “Bizleri zenginlerin kurbanı etmeyin” sloganları atarak parlamento binası yakınlarındaki postaneyi ateşe verdiler.

Eylemciler yunan parlamentosu dışında yakaladıkları eski ulaştırma bakanı Kostis Hatzidakis’e “Hırsızlar! Utanın!” diye bağırarak yumruklu saldırıda bulundular. Hatzidakis ağır darbeler sonucu kanlar içinde kaldı.

Bügün, Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ile İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (GSEE) çağrısı ile yapılan iş bırakma eylemi başkent atinada hayatı felç etti. Otobusler, tramvaylar, metrolar, havaalanları çalışmadı tüm kamu binalarının kapısı kapalı kaldı.ADEDY ile GSEE yarın (16 Aralık) içinde genel grev çağrısında bulundular.

Salı günü Yunan hükümeti, IMF ve AB’nin öngördüğü paketi oylayıp ve kabul etmişti.. Yeni uygulamaya göre kamu görevinde çalışanların maaşlarından kesinti yapılacak, özel sektörde ise işçiler toplu sözleşme yerine maaşları konusunda işverenle kendileri görüşecek.

Zenginler kendi kapitalist sistemlerinin yarattığı yoksulluğun, açlığın, kıtlığın faturasını yine işçiler ve öğrencilerden çıkarmak istiyorlar. Buna karşı yunanistandaki yoldaşlarımız sokakları, meydanları, bankaları ateşe verek isyanı büyütüyorlar.

Video;