Kara Tahta’da “Pinkertonlar’dan Blackwater’a; Blakwater’dan SADAT’a” aktarımı yapıldı

Aktarım 1800’lerin ikinci yarısından günümüze dünyada ve coğrafyamızdaki özel askeri şirketleri konu alıyordu.Bu şirketlerin işçi mücadelelerinden,,farklı coğrafyalardaki savaşlara ve toplumsal mücadelelere etkisi, kronolojik bir gelişim izlenerek aktarıldı.

1850’de ABD’de kurulan Pinkerton Ulusal Dedektiflik Ajansı’yla başlayan bu ve benzeri şirketler ABD’den, dünyanın farklı coğrafyalarına sayısız katliama imza atmıştı.1886 Chicago Haymarket,1892 Homestead,1894 Pullman ve 1914 Ludlow katliamlarının,ABD’de patronların yedeğinde,işçi mücadelesine karşı Pinkertonların imza attıı katliamlardan bir kaç tanesi olduğundan bahsedildi.Ayrıca Pinkertonların gerçekleştirdiği bu katliamlara karşı Molly Maguires gibi, işçilerin,o dönemin öz savunma pratiklerinin de varlığından söz edildi.
20. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren Soğuk Savaş’ın da varlığı ile giderek ordulaşan ve deniz aşırı coğrafyalarda varlığını sürdüren “özel askeri şirketler” ve bunlardan en bilineni Blackwater ile ilgili bilgiler de aktarımda paylaşıldı. Blackwater ve benzeri şirketlerin Irak ve Afganistan’da sayısız sivil katliamına imza attığı konuşuldu.Bunun yanı sıra ise Shell gibi küresel şirketlerin Nijerya’da petrol sahalarını korumak için kurduğu özel askeri şirketler ve bu şirketlerin Shell’in yol açtığı ekolojik yıkıma karşı eylem yapanları katlettiğinden bahsedildi.

Aktarımın son bölümünde de bu şirketlere coğrafyamızdan ve gündemdeki bir örnek olarak SADAT ile ilgili bilgiler paylaşıldı.15 Temmuz öncesi gündeme gelen şirketin varlığının darbe girişimi ve OHAL sonrası daha da belirginleştiğinden söz edildi.Devlet iktidarının faşist çeteleri mobilizasyonu politikası ile paralellik arz eden “gayri nizami harp” gibi çalışmalar yapan,halen savaşın sürdüğü Suriye’de kamplara sahip olan şirketle ilgili bilgiler paylaşıldı.

Özel askeri şirketlerin varlığının,devletlerin farklı coğrafyalara “demokrasi götürme” vaadi altında bu coğrafyalarda, “üretilmiş terörizme” etkisi olduğundan bahsedilerek aktarım sonlandırıldı.