Şırnak Devlet İçin Beka Halk İçin Cefa Seçimidir

Son seçimlerin İstanbul tartışmaları sürüyor. Bugün ya da yarın iki taraftan biri başkanlığı kazanacak. Aşktan, sevgiden, saygıdan bahseden AKP’nin her söyleminde, her eyleminde nasıl nefret yaydığını bildiğimiz gibi ve haktan bahseden CHP’nin oyları için kullandığı “hak yemeyiz, hakkımızı yedirmeyiz” söylemini, bir gün bile CHP belediyesindeki işçiler için söylemediğini biliyoruz. Bir başka bildiğimiz de kim kazanırsa kazansın bizim kazanımımızın seçimlerle olmayacağıdır.

İstanbul tartışmaları tüm seviyesizliği ile sürecektir. Çünkü oy oranları arasındaki farkın azlığı bu tartışmaları sürdürecektir. Daha düne kadar her zaman her yerde her şeye muktedir AKP her seçimde yaptığını yapamamış olacak ki Ankara, İstanbul gibi kritik kentler tartışılıyor. Ama aynı AKP bir başka kritik kent olan Şırnak’ta tartışmasız bir strateji ile seçimleri kazanmıştır. Kürt Özgürlük Hareketi için önemini hiç kaybetmeyen Şırnak yaklaşık dört senedir insansızlaştırma stratejisi ile boşaltılmıştır. Saldırıda kentin kanalizasyon, su ve elektrik sistemleri tahrip edilmiştir. Yaşamsal ihtiyaçlar karşılanamazken kent abluka altına alınmış, giriş çıkışlar kontrollerle engellenmiştir. Ayrıca yaklaşık dört bin ev ya tahrip edilmiş ya da yıkılmıştır. Boşaltılan kentte seçim öncesi asker, polis ve yandaşlarla bir yığın yaratılmıştır. Şırnak’ta 30 Mart 2014’te yüzde otuz oy alamayan AKP, devletin 2015 itibariyle başlattığı saldırılarla oyunu yüzde altmışlara yükseltmiştir. 31 Mart 2019’da yüzde otuz beşlerdeki HDP oyu, her şeye rağmen kentte kalanların mücadelesiyle alınmıştır. Kente sokulan geçici görevli askerlerin bile ikametgahını Şırnak’a aldırarak oy kullandıran devlet, her şeye rağmen bu yüzde otuz beşi engelleyememiştir. Şırnak’taki yığının, sonucu belli sonuçları şaşırmışcasına sevinerek kutlaması ve yandaş medyanın “Şırnak’ı kazandık” haberleri Şırnak’ın bölge için öneminin göstergesidir.

İstanbul tartışmalarının sakladığı, Şırnak’ta açık açık yapılan darbe, TC’nin başta Rojava, Başur ve Bakur stratejileri için çok önemli bir beka hamlesidir. Bu hamle, TC için daha önce Rojava’daki kantonların bütünlüğünü bozma hamlesiyle aynı önemdedir. Bu hamleyle Bakur’da da belediyeler arasındaki bütünlüğü bozmuş oluyor. AKP’nin beka sorunsalını söylemleştirmesini yerel seçimlerle alakasız bulan millet bloğunun “Beka bir genel seçim sorunsalıdır” yaklaşımı, bugünkü İstanbul tartışmalarıyla saklanan Şırnak darbesinin millet bloğunca asla anlaşılmayacağının göstergesidir. Daha da ötesinde millet bloğu bu beka hamlesini desteklemektedir. İstanbul’da demokrasiden bahsedenler Şırnak’ta demokrasiden bahsetmezler. Çünkü oranlar tartışmasızdır. Bir iki defa seçim süreci şartlarından bahseden CHP, Şırnak’ta dört senedir süren şartlardan bahsetmez çünkü Şırnak nezdinde bölgede olanlar beka sorunsalıdır. Seçimlerde Şırnak beka söyleminin, stratejisinin belirgin bir sonucudur.

Şırnak cefakardır. Toprağın üstünü yerle bir etseniz de taş üstünde taş bırakmasanız da evleri barkları yıksanız da tek tek insanları katletseniz de çoluk çocuk sürseniz de bilmelisiniz ki Şırnak’ın yaşaması için toprağının altı yeter. Devletlerin saldırılarına karşı özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirmiş, toprak olmuş halkımız yeter. Hikayeleri dilden dile kulaktan kulağa konuşulur. Ve unutmayın; Cizre Şırnak’tır. Silopi Şırnak’tır. İdil Şırnak’tır. Roboski de Şırnak’tır. Yarınlardaki sefa, bugün tüm cefasına rağmen mücadele eden halkların olacaktır. Şırnak’ın olacaktır.

HİLBİJARTİNA ŞİRNEXÊ Jİ BO DEWLETÊ BEKA Jİ BO GEL ÎZA

exne û nîqaşên li ser hilbijartinên Stenbol berdewam in. Çi îro, çi sibê, ji her du aliyan yêk wê biserkeve. AKPya ku hertim behsa eşq û evindariyê dike, di hemû kirinên xwe de nîşa dide bê çawa nifretê berberbelav dike. Herwiha em dizanin ku CHPya her dibêje “em mafê tu kesê naxwin û nahêlin bê xwarin jî” ew jî vê gotinê ji bo karker û kedkaran nabêjin. û tiştek din; her kê bi serbikeve, serkeftina me bi rêya hilbijatinan nîne; em vê jî dizanin.

Nîqaşên li ser Stenbolê bi hemû qrêja xwe berdewam in. Di navbera her du partiyan de hejmara dengan kêm e, ev jî wê bike ku nîqaş her berdewam bin. AKPya ku heta duh jî dikarî ku hemû tiştan bike, diyar e ku ji qaweta xwe ketiye û bajarên herî girîng, wek Enqere û Stenbolê de encamên hilbijartinan hê jî tên axivtin. Lê belê AKPê, li bajarek din ya girîng, li Şirnexê bi stratejiyeke bê emsal di hilbijartinan de bi serket. Şirnexa ku ji bo Herekata Azadiya Kurd gelek giringe, piştî vala kirinên ku pênc salin didomin, bêyî insan û popûlasyon ma.

Bajarên ku hatin vala kirin, bi leşker, polês û bi alîgirên xwe tije kirin. AKPya ku di hilbijartinên Adara 2014an de sedan 20 deng nestandibû, bi êrîşênn dewletê yên di sala 2015an de dengên xwe hetanî sedan 70an zêde kir. Di êrîşan de kanalîzasyon û sîstema ceyranê ya bajar hatibû rûxandin. Herwiha nêzîkî çar hezar avahî jî hatibûn rûxandin yan jî xerab kirin. Bajar di hemû aliyan de hatibû dorpêç kirin û hatin û çûnên bajar di bin kontrola leşker û polêsande bû. Dengên partiya HDPê yên ku digihin sedan 35an, bi gelê ku bajarê xwe ne berdabûn hate bidestxistin. Dewletê, memûrên ji bo demek kin hatiye Şirnexê jî mobîlîze kir, û îkameta wan anî bajêr. Encama hilbijartinan wisa derket holê. Çapemeniya nêzîkî hûkûmetê hertim nûçeyên wek “Me Şirnex stend!” diweşîne; ew jî nîşan dide ku Şirnex ji bo wan çiqas girîng e.

Dewleta Tirkiyê, bi nîqaşên li ser Stenbolê darbeya li Şirnexê û niyeta xwe ya êrîşkirina Rojava, Başûr, Bakûr dike ku veşêre. Ev hamle, ji bo Tirkiyê hamleya man û nemanê, bi gotina wan “hamleya bekayê” ye. Tirkiye hewl dide ku bi vê hamleya xwe yekitiya kantonên Rojava perçe bike. Her wek niyeta wan ya ku yekitiya şaredariyên li Bakur parçe bike… Ew her du hamle wekhev in. Dîskura AKP ya “bekayê”, wek “beka meseleya hilbijartinên giştî ye” tê dîtin û nirxandin. Bloka Millet, vê wisa fêm dike. û bi darbeya li Şirnexê hatiye kirin, diyare ku Bloka Millet tu carî vê yekê fêm nake. Ji hemûyan xirabtir, Bloka Millet, vê hamleyê dipejirîne jî. Yên ku li Stenbolê behsa demokrasiyê dikin, li Şirnexê behsa demokraiyê nakin. Ji ber ku encam diyar in. CHPya ku behsa şert û mercên hilbijartinan dike, behsa şert û mercên giran yên ki ew pênc sal in li Şrnexê berdewam in nake. Ji ber ku Şirnex, ji bo wan jî “pirsgirêka bekayê” ye. Şirnex, di vê hilbijartinê de, encama herî eşkere ya “bekayê” ye.

Şirnexê rojên zor û zehmet ditiye. Li Şirnexê hûn kuç li ser kuç nehêlin jî, mirovan qetilken, koçber bikin jî bizanibin erdê Şirnexê têra jiyana Şirnexiyan heye. Gelê me yê ku di tekoşîna azadiyê de jiyana xwe wenda kirine û bûyîne ax besî we ye! Çîrokên wan wê her û her bên gotin û wê li her derê bigerin. Û ji bîr nekin; Cizîr Şirnex e! Silopî Şirnex e! İdîl Şirnex e! Roboskî Şirnex e! Serkeftinên pêşeroja me bi zehmetkêşiya iroyîn de wê bi serkevin. Serkeftin wê ya Şirnexê be!

 

Şırnak Election is Perpetuation for the State Suffering for the Peoples

Regarding last elections, discussions on Istanbul are going on. Sooner or later one of the mayoral candidates will win. We know the how AKP which talked about love and respect during its campaign, spreads hate in every statement and operation. We know as well, the CHP discourse about its votes “we don’t violate due rights, we will not let our rights be violated”, have never applied to workers of CHP municipalities. We also know that whoever wins, we will not win through elections.

Discussions on Istanbul will continue with all rowdiness. The small difference between the shares of votes will drive these discussions for some time. The discussions on critical cities like Istanbul and Ankara shows that the ever all-capable AKP couldn’t do the poll busting it used to do. However the same AKP won the elections on another critical city, Şırnak due to an undisputed strategy. Şırnak which has never lost its importance for the Kurdish Freedom Movement, have been evacuated for almost four years with a depopulation strategy. The attaches ruined the sewer, water and electric systems.
While the vital needs were not met, the city was blockaded, all entrance and exit were prevented with controls. In addition, 4000 houses were ruined or demolished. The evacuated city was stacked with troops, police and partisans. AKP’s Şırnak votes climbed from under 20% in Mart 30, 2014 to 60% after the attacks of the state which started in 2015. The HDP votes at 35% in March 31, 2019 have been achieved by the ones who stayed in the city in spite of everything. The state could not prevent this 35% in spite of everything, even having the soldiers that were deployed to the city on temporary duty transfer their domicile to Şırnak and vote. The celebrations of the stack in Şırnak as if they are surprised to see the obvious results and “We won Şırnak” news of the partisan media show Şırnak’s importance for the region.

The coup overtly staged in Şırnak, hidden by the discussion on Istanbul, is a move for the “perpetuation” of the State which is very important for Rojava, Başur and Bakur strategies of the Turkish State. For Turkish State, this move is as important as its move to disrupt the integrity the cantons of Rojava. This move disrupts the integrity of municipalities in Bakur. The Nation Alliance bloc’s response to AKP taking the problematic of the perpetuation of the state into a discourse for elections, finding it irrelevant to mayoral elections with its “perpetuation is a problematic of general elections” approach, shows that the Şırnak coup, hidden by the current Istanbul discussions, will never be understood by the Nation Alliance bloc. Furthermore, Nation Alliance bloc supports this move for the perpetuation of the state. The ones who talk about democracy in Istanbul don’t talk about democracy in Şırnak. Because the shares are undisputable. CHP talks a few times about the conditions of the electoral process, but never talks about conditions in Şırnak going on for four years, because what happens in the region before Şırnak is the perpetuation of the state problematic. Şırnak elections is a significant result of the perpetuation of the state discourse and strategy.

Şırnak endures suffering. Even if you bring down in ruins what’s over the ground, even if you level it with the ground, even if you demolish homes, even if you murder people one by one, even if you drive families to exile, what’s under the ground is enough for Şırnak to live. Our people who lost their lives in the struggle for freedom against the attacks of the state, our people who became earth is enough. Their stories are told from mouth to mouth, heard from ear to ear. And don’t forget; Cizre is Şırnak. Silopi is Şırnak. İdil is Şırnak. Roboski too is Şırnak. Tomorrow’s joy, in spite of all the suffering today, will be the peoples’ in struggle. It will be Şırnak’s.

Bildiriler, Sokak