KaraTahta’da “Bir Bardak Çay” Aktarımı Yapıldı

KaraTahta’da “Bir Bardak Çay” Aktarımı Yapıldı
26A Atölye Kara Tahta’da “Bir Bardak Çay” aktarımı Gizem Şahin tarafından yapıldı.
Aktarımın özeti şöyle:
“… Her şeyden çok sevdiğim insan, onu kendim doğurmuş olsam daha fazla sevemeyeceğim insan gözlerimin önünde bir canavara dönüşerek öldü. Lenf bezlerini aldıkları için dolaşımı bozulmuştu, burnu bir yana kaydı, üç misli büyüdü. Gözleri iki yana bakmaya başladı, içlerinde farklı bir ışık vardı. Daha önce görmediğim ifadeleri görüyordum. Artık burada değildi sanki, yine de gözlerinde bakan birileri vardı. Sonra bir gözü tamamen kapandı.(…) Sıradan bir kanser değildi bu Çernobil kanseriydi. Doktorların dediğine göre, tümörler vücudunda metastaz yapsaymış kısa sürede ölürmüş. Oysa yavaş yavaş vücudu boyunca, yukarıya yüzüne doğru ilerlemiş. Yüzünde siyah bir şey oluştu. Çenesi kayboldu, dili dışarı çıktı. Damarları dışarı çıktı, kanamaya başladılar. Boynundan, yanaklarından, kulaklarından, her yerinden…”
Çernobil Katliamı’nın ardından yaşananları katliamda yaşamını yitirenlerin yakınlarından bir kez daha hatırladık. Aktarımda Çernobil’den bir gün sonra, bir ay sonra, 20 sene sonra yaşamını yitirenlerin yakınlarının 11 kuşak boyunca sürecek felaketi kendi kalemlerinden okuduk, dinledik.
Günümüzden 30 yıl sonra da Sinop’ta gerçekleşecek sızıntının, Akkuyu’da meydana gelecek kazanın, İğneada’da patlayacak reaktörün yaşamlarımızı yok etmemesi için mücadele etmekten başka seçeneğimizin olmadığını vurgulayarak aktarımımızı sonlandırdık.