Hizmet Sektörü İstihdamda ve Sömürüde Birinci Sırada

Türkiye’de istihdamda hizmet sektörü birinci sıradaki yerini koruyor. TÜİK verilerine göre istihdam edilenlerin %18,3’ü tarım, %19,5’i sanayi, %7,4’ü inşaat, %54,8’i ise hizmetler sektöründe yer aldı.

Geçtiğimiz ay İşsizlik oranı 0,9 puanlık azalış ile %9,6 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 1 puanlık azalış ile %11,4 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 2,9 puanlık azalış ile %16,9 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 0,9 puanlık azalış ile %9,8 olarak gerçekleşti.

Peki özellikle genç işçiler arasında işsizlik oranı azalırken sizce hangi sektör istihdam oranında artış gösterdi dersiniz? Tabi ki hizmet sektörü!

Vasıfsız işçi ihtiyacı nedeniyle ekonomisyenlerin hizmet sektörünü büyümesini işsizliğin karşında bir çözüm olarak görmesinin nedeni de bu. Hizmet sektöründe işe girmek kolay çünkü bir vasıf aranmıyor aynı şekilde işten çıkarılmanda kolay çünkü sürekli deneniyorsun.

Hızlı, esnek çalışma koşulları hem seni yıpratıyor hemde sürekli uyum sağlaman gereken “fast” bir durum var. Sağlayamayınca kapı önüne konuluyorsun ama sektör öle geniş ki hemen kendine başka bir iş bulabilirsin. Tabi ki orada da deneneceksin. Hizmet sektörü çalışma deneyimi 10 sene üzerinde olan işçilerin %85’i hiçbir yerde 2 sene ve fazlasında çalışmadığını söylüyor.

Yoğun çalışma saatleri, AVM’lere kapanıp gün ışığını bile görememe, Fast-food işçilerinin sürekli sağlıksız beslenmek zorunda olması gibi birçok sorun sektörün sömürüsünü arttırıyor.

 

 

GENÇ İŞÇİ DERNEĞİ