KFC Hınç Hikayesi: Yangın Söndürme Köpüğü

kfc-hikaye

Kızarmış patatesler, soslu tavuklar, hamburgerler, dürümler, buz gibi içecekler… Bir de tüm bunları hazırlayan fakat kimsenin görmediği mutfakta çalışan işçiler. Çalışan işçilere emirler yağdıran hep daha hızlı olmalarını söyleyen patronlar. Yani herhangi bir fastfood’çu daki sıradan bir gündü.

Burası KFC ve ben KFC’de çalışan sıradan bir işçi. Her gün olduğu gibi istemeye istemeye gittiğim günlerden birinde sıradan bir fastfood’un günlük işleyişinin dışında bir olaya tanık oldum.
İş yerine gidip karşılaştığım manzara karşısında şaşırmış kalmıştım. Müdürler, süpervizörler bir yandan bütün işçi arkadaşlarıma bağırıp çağırıyor, bir yandan da dükkânın içinde bir o yana bir bu yana koşturup duruyorlardı. Müdür, epey sinirli bir şekilde “kim yaptı bunu”diye herkese soruyordu.

İçeceklerin dizildiği bölüm, o meşhur tavukların soslandığı tezgâh, kızartıldığı makineler, patates yağları, hamburger ve dürüm hazırlanan tezgâh, fırın, yiyeceklerin bekletildiği sıcak dolaplar… Her yer köpük içerisindeydi.

Herkes, köpük içerisinde kalan dükkânı temizlemeye çalıştığı için müşteriler içeri alınmıyordu. Müdürlerin siniri bundandı. Müşteriler gelemediği için bütün gün iş de yapılamayacaktı. Her malzemenin köpük olmasıyla uğradığı zarar, iş yapılamayacağı için gittikçe katlanıyordu.

Tüm bu kargaşanın içerisinde neler olduğunu bir arkadaşıma sordum. Öğrendiğime göre dün akşam işten çıkışını alan bir arkadaşım yapmıştı bunu. Aylardır eksik yatırılan maaşının, mesaiye bırakılıp ödenmeyen mesai ücretinin bir karşılığıydı bu. Tüm bu adaletsizlikler bir yana, dün müdür tarafından bir de aşağılanmaya ve hakarete maruz kalan arkadaşım bir hayli öfkelenmişti KFC’ye.

Öfkesini dindirecek, alamadığı ücretlerinin kat ve katı zarara uğratacak bir çatlak biliyordu. Herkes çıktıktan sonra, öfkeyle yangın anında kullanılan sistemi açmış ve her yerin köpük olmasını sağlamıştı.

O gün bu gündür bilirim ki: iş yerindeki adaletsizlikler, sömürü ve mobbingin karşısında; biz işçilerin susup, sineye çekmek yerine, her zaman yapabileceği bir şeyler vardır.

GENÇ İŞÇİ DERNEĞİ