Yaşamaya Yetişemeyenler !

“Yaşamaya yetişemiyoruz. Ne kadar hızlı olursak olalım bu sömürü sisteminin hızına yetişemiyoruz. En hızlımızı bile çıkarıyorlar işten. Motorsikletle giderken uçakla, yürürken- koşarken Usain Bolt’la yarışıyoruz…”

Her kuryenin çilesidir bu yetişememek. Cüneyt Yetişkin’in de çilesiydi ve yetişemediği için işten atıldı. İstanbul Fatih’te dört kardeş intihar etti. Dört kardeşten biri kurye işçisi olan Cüneyt Yetişkin’di. Ablası Oya Yetişkin ressamların resmettiği bir modeldi. Mimar Sinan Üniversitesi’nde modellik yapıyordu. 4 kardeşin hepsi,hepimiz gibi “vasıfsız”dı. Cüneyt işten atıldıktan sonra  evin ekonomik kaynağı kardeşlerden Oya oldu. Fakat Oya’nın da maaşına  haciz konulunca, artık yeter dediler. Cüneyt’in hasta ablası ve abisi, işsiz kardeşi ve kendisi ve tüm yalnızlıklarıyla başka bir şeyi seçtiler, yitişi… Yavaş yavaş yittikleri, yetişemedikleri  kapitalizmin katlettiği binlerce yoksuldan biri oldular.

Bir bunalımla intihar ettiler, tersane işçisi değillerdi ki sıkışan gazın patlamasıyla ölsünler. İnşaat işçisi değillerdi ki asansörden düşerek ölsünler. Kurye değillerdi ki kaygan yollarda çarpışarak ölsünler. Tekstil işçisi değillerdi ki hastane hastane dolaşıp silikozisden ölsünler. Fabrika işçisi değillerdi ki devrilen servislerde sıkışarak ölsünler. Göçebe işçi değillerdi ki kamyon kasalarından düşerek ölsünler. İntihar ederek öldüler çünkü vasıfsız işçilerdi. Vasıfsızsan; iş tanımına uymazsın çünkü işin hep tanımsızdır. Çalıştığın işin hızına yetişemezsin, hep yavaşsındır. Hep çalışsan bile tembelsindir. Hep borcun vardır bankaya, hep faturalar bir hatta iki ay arkadan ödenir. Ödediğin açma kapama bedeli kullandığından fazladır. Hep borçlusundur eşe dosta, ödeyemediğinden kaçarsın onlardan. Hep heveslenirsin reklamlardaki dizilerdeki  yaşamlara, yaklaşamazsın bile yakınlarına. Çünkü sen vasıfsız işçisindir. Oysa ki en kalabalık biziz.Ssadece bunu bilmiyoruz.

Yalnızlığımızla yetişemiyoruz bu sisteme. Bizi katleden kapitalizme. Tek tek yetişmek için uğraşacağımıza hep beraber yıkmak için uğraşalım kapitalizmi. Yetecektir beraberliğimiz yaratacağımız yeni dünyaya.

 

GENÇ İŞÇİ DERNEĞİ