"Enter"a basıp içeriğe geçin

Kadınlar “8 Mart”tan Mahkemede

8 Mart Kadınlar Günü kutlamalarında PKK’nin hapisteki lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlar atılmasına engel olmadıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan mitingin tertip komitesi bugün ilk kez hakim karşısına çıktı.

İstanbul, Kadıköy’de düzenlenen mitingin tertip komitesi üyeleri hakkında, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçlamasıyla dava açılmıştı.

Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı’nın hazırladığı iddianamede, tertip komitesi üyeleri Rahime İldemir Bayrak, Çiğdem İlker, Ezgi Üçkardeşler, Hacer Akar, Canan Ari, Gülistan Taşkıran ve Meliha Varışlı’nın TCK’nın 53 ve 54. maddeleri uyarınca cezalandırılması istenmişti.

Kadıköy 5. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma, tertip komitesi üyelerinden ikisinin katılamaması ve polis tarafından yeterli bilgi toplanamamış olması gerekçesiyle 12 Temmuz’a ertelendi.

Rahime İldemir Bayrak, “Polis elinde CD olduğunu ve bu CD’de komite olarak bizim de Öcalan lehine sloganlar attığımızı iddia ediyorlar. Ama böyle bir şey olmadı. Biz slogan atanlara ikazımızı yaptık, başka ne yapabiliriz ki. Esas amaçları gözdağı vermek.” dedi.

Duruşmadan önce Kadıköy Adliyesi önünde toplanan Kadınlar Platformu üyeleri, kendilerine açılan davanın hükümetin tüm kadınlara yönelik yaptığı bir saldırı olarak gördüklerini söyledi, kadına yönelik şiddete ve sindirme politikalarına karşı alanları doldurmaya devam edeceklerini duyurdu.

Eylemde kadınlar, “Yaşasın 8 Mart”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Siyaset hakkımız engellenemez”, “Jin jiyan azadi” sloganları attı.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Selin Çalışkan, şöyle konuştu:

* Demokratik hakkını kullanan, siyaset yapan, örgütlü mücadele yürüten biz kadınlar baskılarınıza, engellemelerinize boyun eğmeyeceğiz.

* Neredeyse her gün işlenen kadın cinayetlerini önlemeye dönük somut adımlar atmayan, katillerine ise ceza indirimleri uygulayan, kadına yönelik şiddeti meşru gören patriyarkal kapitalizme karşı durmaya devam edeceğiz.

* Her eylemde, her mitingde, parlamentoda ve sokakta mücadele eden Kürt kadınlara yönelik sindirme politikaları uygulayan, kadınları evlere kapatmak isteyen sistemin karşısında yan yana gelmeye ve çoğalmaya devam edeceğiz.

* Kadınları ucuz iş gücü olarak gören ve emeğini sömüren bu düzenden, cinsel yönelimi ve cinsiyet kimliğinden dolayı öldürülen LGBTT toplumunun, tacize ve tecavüze uğrayan kadınların hesabını soracağız.

Eylemi örgütleyenler:

Anarşist Kadınlar, İmece Kadın Dayanışma Derneği, SDP’li kadınlar, EHP’li kadınlar, KESK’li kadınlar, EMEP’li kadınlar, BDP Kadın Meclisi, DÖKH, Tüm-İGD’li kadınlar, Karadeniz İsyandadır Platformu’ndan kadınlar, DİSK’li kadınlar, Gökkuşağı Kadın Derneği, Sosyalist Kadın Meclisleri, Halkevleri’nden kadınlar, TMMOB’lu kadınlar, TTB’li kadınlar, Uluslararası Af Örgütü’nden Kadınlar