"Enter"a basıp içeriğe geçin

Öldürülen Trans Didem İçin Anma Gerçekleştirildi

Fındıkzade’deki evinde öldürülen Didem Soral’ın arkadaşları ve LGBTT örgütlerinin üyeleri, bugün evin önünde açıklama yaparak nefret cinayetlerine tepki gösterdi. Hükümetin tutumunun nefret cinayetlerini körüklediği eleştirisinde bulunan grup, medyaya da tepki gösterdi. Açıklama sırasında evin önünde mumlar yakıldı, karanfiller bırakıldı.

Transseksüel Didem Soral, 31 Temmuz günü Fındıkzade’deki evinde vücudunun çeşitli yerlerinden bıçaklanarak öldürüldü. Cinayetin hemen ardından yakalanan katil Ö.F.K., tahrik indiriminden yararlanmak için, “Ben onu kadın zannetmiştim, erkekmiş” dedi. Yaygın medya katil zanlısının söylemlerini verdi, asker kaçağı olan zanlı hakkında “vatani görevini yapmakta olan” gibi ifadeler kullandı.

Olayın nefret cinayeti olduğuna dikkat çeken Didem Soral’ın arkadaşları ve LGBTT örgütü üyeleri adına açıklama yapan Asya Elmas, nefret cinayetlerinin, medya eğitim, emniyet ve yargı başta olmak üzere sistemin bütün kurumları tarafından teşvik edildiğine dikkat çekti. “Her seferinde bu son olsun diyoruz ancak daha göz yaşlarımız kurumadan ülkenin her yanından saldırı ve cinayet haberleri geliyor” diyen Elmas, katillerin ceza indirimleriyle ödüllendirildiğini belirtti.

Nefret cinayetinin toplumun her kesimini bir gün vurabileceğini belirten Elmas, şunları söyledi: “Uyarıyoruz, sokaklarda trans kalmadığında hayat hiçbirimiz için daha kolay olmayacaktır. Bilakis kanla beslenen nefret düzeni gecikmeden yeni kurbanlar yaratacaktır. Artan kadın cinayetleri, eşcinsel cinayetleri, nefret cinayetleri ve linç girişimleri yaratılmak istenen korkunç geleceğin işaretleridir. Aynı gemideyiz ve sular gittikçe yükseliyor. Ayrımsız hepimiz risk altındayız. Görmüyor muyuz?… Ama bizler her seferinde adalet ve özgürlük çığlığını daha da yükselterek bu korkunç projeyi boşa çıkartacağız. Adliye, karakol kapılarında ve sokaklarda adaleti aramaya devam edeceğiz. Özgürlük, eşitlik umudumuzu bitiremeyeceksiniz, gözümüzdeki ışıltıyı söndüremeyeceksiniz” diye konuştu.

İstanbul LGBTT’nin çağrısını yaptığı anmaya, Kadın Kapısı, Lambdaistanbul Dayanışma Derneği, Kaos GL, Pembe Hayat Dayanışma Derneği, Cinsiyetçiliğe Karşı Dayanışma Ağı, LuBUnya ve Anarşist Kadınlar da destek verdi.