"Enter"a basıp içeriğe geçin

‘Tecavüze rıza gösteren devlettir’

Taksim Meydanı’nda bir araya gelen Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu tecavüz sonrası gebe kalan kadınların kürtaj hakkının savcılık kararına bağlanmasına karşı eylem yaptı.

Kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Ayşe Toksöz, “Tecevüz davlarında sanıkların kesin delillere rağmen tutuksuz yargılanıp hükümet ve yargı işbirliği ile beraat ettiriliyor” dedi. Verilen beraat kararları sonrasında erkek egemenliğinin daha da cesaretlendiğini söyleyen Toksöz, suçun katlanarak devam ettiğini erkeklerin değil kadınların cezalandırıldığını ifade etti.

Son günlerde yaşanan tecavüz olaylarına değinen Toksöz, 14 yaşında tecavüze maruz kalan Zeynep’in tecavüz sonrası gebe kaldığı için kürtaj olmak istediğini, talebini savcılığın reddetiğini söyledi.

Yine tecevüzcüsünü öldüren Nevin’in ölsem bile doğurmayacağım demesine rağmen gebeliği sonlandırmak için gittiği hastanede kürtaj yapılmadığını söyleyen Toksöz, hastanenin fiili engellemesi ile karşılaştığını ifade etti. Toksöz, Nevin’in 20 haftalık yasal süre doldu diyerek istemediği halde doğurmaya zorlandığını belirtti.

‘Tecavüze rıza gösteren devlettir’

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın “Başına bir şey gelmişse de doğursun, devlet bakar” sözlerini hatırlatan Toksöz, Akdağ’ın kadınların yaşadığı cinsel şiddeti görmezden geldiğine dikkat çekti. Recep Akdağ’ın tecavüzü sıradanlaştırdığını söyleyen Toksöz, kadınları kuluçka makinelerine indirgediğini söyledi.

Tecavüz suçunun devletin, yargının, savcıların, bakanların ve erkeklerin rızası ile işlendiğini söyleyen Toksöz, “Tecavüze rıza gösteren devlettir” dedi.