Green Brigade: Filistin’e Özgürlük Omuz Omuza Direniyoruz!

Kasım ayı içerisinde, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılar uluslararası gündemin ana başlıklarından biriydi. İsrail’in 150’den fazla Filistinli’nin ölümüne sebep olduğu saldırılar sonrası dünyanın birçok yerinden Filistinle dayanışma mesajları geldi. Bu mesajlardan biri de Celtic FC’nin taraftar gruplarından Yeşil Tugaylardan (Green Brigade) geldi. Yeşil Tugaylar, “Filistin’e Özgürlük-Omuz Omuza Direniyoruz!” pankartlarıyla Gazze saldırısı sonrası en güzel dayanışma eylemlerinden birini gerçekleştirdi.

Yeşil Tugaylar, 2006’da anti-faşist ve ırkçılık karşıtı Celtic taraftarlarının oluşturduğu bir taraftar topluluğu. Celtic FC’nin stadı Celtic Park’ın en ateşli taraftar topluluğu olan Yeşil Tugaylar, politik gündeme ilişkin staddaki yaratıcılıkları ve dayanışmacı ruhlarıyla muhalif taraftar topluluğunun nasıl olması gerektiğini her fırsatta gösteriyorlar. Britanya karşıtı tezahüratları, IRA yanlısı şarkılarıyla Celtic tribünlerini dolduran Yeşil Tugaylar, geçtiğimiz ay olduğu gibi Mayıs ayında da İsrail’de tutsak bulunan, açlık grevindeki Filistinli tutsaklar için tribünlerde Filistin bayrakları açmış, “Şeref yemekten daha değerlidir.” yazılı pankart açmışlardı. Resmi sitelerinde, bu konuyu gündem ederek bir dayanışma eylemi yapmak istediklerini yazmışlardı.

Politik olanla futbol sevgisinin iç içe olduğunu her fırsatta dile getiren Yeşil Tugaylar, İskoçya’da İrlandalı olmanın politikliğini her maçta gösteriyor. Dünyanın sayılı derbilerinden biri olan Celtic-Rangers maçlarında da her fırsatta rakiplerinin Britanya yanlısı tribünlerini eleştiren pankart açıp, marşlar söylüyorlar. Bundan 2 sene önceki Rangers derbisinde de Filistin bayrağı açan Yeşil Tugaylar, ABD’nin Irak ve Afganistan işgallerinde de işgale uğrayan hakla dayanışmak için pankartlar açmıştı.

Futbolun kapitalistleştiği, kapitalizmin futbol üstünden bireyleri uyutmaya çalıştığı bir zamanda, politik gündemlere ilişkin söz üreterek futbolu seven herkeste politik bir duyarlılık oluşturmayı hedef edinmiş Yeşil Tugaylar. Yeşil Tugayların sevdiğim bir pankartı meseleyi özetliyor aslında “Direnen tarihimizi biliyoruz”. Tüm İsrail saldırısı boyunca, ne bir pankart ne de benzeri bir eylemlilik içinde bulunan bu coğrafyanın muhalif taraftar toplulukları, belki Yeşil Tugaylar’ın staddaki politik çabalarından biraz etkilenirler!