#ZoravayaDokunma: Devletin Siirt’te Yeni HES Saldırısı

Siirt’in Eruh ilçesine bağlı Kuşdalı/Şavura köyünden geçen Zorava Çayı’nda 2015 yılında köylülerin tepkilerine rağmen HES projesi yapılmıştı. Hes projesinin beş yılın ardından tamamlandığı ve şimdi de 7-8 kilometre yakınında yeni bir HES projesi yapılmak istendiği belirtildi.

Geçtiğimiz günlere HDP Siirt vekili Meral Danış Beştaş konuya dair açıklamalarda bulunmuştu. Yapılan açıklamada:

  • Devlet Su İşleri (DSİ) ile Tigris Enerji Üretim A.Ş. tarafından ortak inşa edilecek proje, 21 Mart 2019’da “Mergi Regülatörü ve Hidroelektrik Enerji Üretim Tesisi için Su Kullanım Hakkı Anlaşması” kapsamında imzalandı.
  • Şavura halkı, ÇED raporunın usule uygun olmaması nedeniyle yargıya başvurdu. İdare Mahkemesi, HES’in ekolojik dengeyi bozabilecek ve telafisi imkansız zararlara yol açabileceğini belirtip iki kez yürütmeyi durdurma kararı verdi. 

Meral Danış Beştaş “Bakın, üstelik Hasankeyf ortada! Koskoca tarihsel bir miras yerle bir edildi. Botan Çayı’na yapılan Ilısu Barajı nedeniyle verimli topraklar, canlı yaşamı yok edildi. Üstelik o yöre halkının evi barkı su içinde kaldı, köylerinden göç etmek zorunda kaldılar. İnsana, yaşama, doğaya saygı her şeyin üstündedir. Yok ettikçe yok olmaya mahkumsunuz, lütfen bu da bu yıkımı gerçekleştiren tüm paydaşların aklında olsun! İktidara sesleniyor ve tüm HES projelerin sonlandırılmasını talep ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

Gazeteci Zana Aksu #ZoravayaDokunma etiketi ile paylaştığı video:

Diğer videoda ise :”Ölülerimiz bile su altında kaldı” dememek için barajlara, HES’lere hayır diyelim” ifadelerini kullandı.